Közélet

Választás percről-percre: sima Fidesz-kétharmad

Két közvéleménykutató is sima Fidesz kétharmadot jelez. Egy helyen meglepetésre nem a Fidesz jelöltjei vezetnek: Molnár Oszkár Edelényben, míg a Jobbik képviselője vezet. Tóth József 13. kerületi szocialista polgármester vezetése viszont nem meglepetés. Szanyi Tibor jelenleg mitegy 400 szavazattal vezet a fideszes Szalay Péter előtt.

Az előzetes adatok szerint a Fidesznek 263 képviselője lesz, míg az MSZP 59, a Jobbik 47, az LMP pedig 16 hellyel rendelkezik majd az új parlamentben. Molnár Oszkár edelényi polgármester személyében egy független képviselője is lesz az Országgyűlésnek.

Orbán Viktor a választás utáni beszédében arról beszélt, hogy van értelme hinni a demokráciában, mert olyan változásokat sikerült véghez vinni, amilyeneket csak forradalomban szoktak. A jövendő kormányfő szerint új rendszert alapítottak: a nemzeti együttműködés rendszerét.

Önkormányzati reformért és adócsökkentésért kiált a gazdaság

Magyarország piaci megítélése jelenleg eléggé stabil. Mérsékelt erősödéssel reagálhat a forint a parlamenti választás második fordulójának eredményére. Elemzői véleménynek

Lendvai gratulált a Fidesznek és lemondott

Vona: a Jobbik kész rákényszeríteni a kormányt a legfontosabb feladatokra

A Szonda Ipsos mandátumbecslése szerint a Fidesz-KDNP együttesen valószínűleg 264 (263) helyet szerez az új parlamentben, így kétharmados többségük lesz. Az MSZP várhatóan 58, a Jobbik 48, az LMP 16 képviselőt küld az országgyűlésbe.

A Századvég Alapítvány mandátumbecslése szerint is meglesz a Fidesz-KDNP pártszövetség kétharmados többsége az új összetételű Országgyűlésben. Erről bővebben itt olvashat

A befektetők világos útirányt várnak a térképen a Fidesztől, hogy Magyarország miképp tervezi biztosan és rendszeresen csökkenteni közadósságát, épp amikor a Görögország okozta aggodalmak miatt úgyis idegesek a piacok.

A Fidesz alacsonyabb adókat ígért a gazdaság újjáélesztése végett, de miközben a költségvetést árgus szemekkel figyeli a pénzügyi támogatást nyújtó EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a költségvetési ösztönzés keretei korlátozottak lesznek, írták a Reuters gyors vasárnapi elemzésének szerzői. További gazdasági elemzői vélemények itt olvashatók

A Wall Street Journal és a Financial Times írása a Fideszre váró lehetőségekről és feladatokról.

Ünnepel a Fidesz, búslakodik az MSZP - Szekeres Imre megköszönte mindazoknak, akik mindkét fordulóban szavaztak, mert eleget tettek demokratikus kötelezettségeiket.

Jelenleg az eredmények 92 százalékos feldolgozottságánál a szavazásra jogosultak 46,16 százaléka adta le szavazatait. Négy éve ugyanekkor 57,63, míg nyolc éve 67,87 százalék volt ugyanez az arány. Ilyen mértékű választó távolmaradásra csak 1990-ben volt példa. Ez nyilvánvalóan összefügg a választás viszonylagos érdektelenségével: gyakorlatilag csak az a kérdés maradt, hogy meglesz-e a Fidesz kétharmada vagy sem. Ezt hangsúlyozta Török Gábor politológus is az MTV választási műsorában, és ezt emelte ki a Wall Street Journal és a Financial Times is napközben megjelent tudósításaikban.

A legaktívabbak a fővárosiak voltak: itt 43,69 százalékos volt a részvétel. 

Ha kerületi bontásban nézzük, akkor a XI. kerület választói a legaktívabbak 52,13 százalékos részvételi aránnyal, de nem sokkal maradnak el tőlük a XIII. kerületiek sem: itt is 49,17 százalék feletti a részvétel.

Csongrádban 43,15, Hevesben pedig a választók 42,09 százaléka járult az urnákhoz. A legkevésbé aktívak a Baranya (36,53%) és Bács-Kiskun (37,79%) megyei választók voltak.

Rendkívüli esemény:

Az egyik választópolgár mezőkovácsházi 7. választókerület 2-es számú szavazókörében a szavazást követően 10.00 órakor jelezte a bizottság egyik tagjának, hogy a szavazófülkében a szavazáshoz rendelkezésre álló asztallapon a következő felirat olvasható: "KOMCSIKRA NE SZAVAZZATOK". A bizottság ellenőrizte a bejelentés valódiságát és gondoskodott a felirat eltávolításáról. Ez idő alatt a szavazás a rendelkezésre álló másik fülkében zavartalanul folyt.

A több mint 18 ezer igazolással szavazó választópolgár közül majdnem 15 ezer nem vetette magát előzetesen névjegyzékbe azon a településen, ahová az igazolása szól. Ez azt jelenti, hogy ők hosszabb adminisztrációra számíthatnak a szavazatszámláló bizottságok előtt - közölte honlapján az Országos Választási Iroda (OVI).

A második fordulóban az OVI adatai szerint 18367 igazolással szavazó voksolhat - a legtöbben, 1940-en a budapesti XIII. kerületben -, közülük 3647-en még péntek délutánig leadták igazolásukat az illetékes jegyzőnél, aki felvette őket a normál névjegyzékbe. Ezt azonban 14520 választó nem tette meg, nekik némileg hosszabb adminisztrációra kell számítaniuk a szavazatszámláló bizottság előtt.

Az első forduló tapasztalatai alapján az OVI kezdeményezésére módosították az erre vonatkozó miniszteri rendeletet. A változtatás lényege, hogy az igazolással szavazók személyes adatait nem kell külön-külön, kézzel felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, hanem azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik (kipipálják) azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe, csökkentve ezzel az adminisztrációs időt.

Teljesen kihalt volt vasárnap délelőtt 10 óra után az a Maglódi úti szavazókör, ahol az Országos Választási Iroda adatai szerint sok átjelentkező szavazhat és ahol emiatt kialakulhatnak sorok.

Sorállások lehetnek, de egyelőre nincs fennakadás

Fennakadás nélkül, rendben zajlik a szavazás a főváros XIII. és XIV. kerületében azokban a szavazókörökben, ahol a választópolgárok lakóhelyüktől távol, igazolással szavazhatnak az országgyűlési választások második fordulóján - számol be az MTI.

A XIII. kerületben, a Váci úton lévő Kassák Lajos Gimnázium épületében kialakított 48-as szavazókörben négy részre osztották a választói névjegyzéket, így gördülékenyebben lehet szavazni, a választópolgárok reggel csak néhány percet álltak sorba.

Az óbudai Harrer Pál iskolában lévő 9. számú szavazókörben is zavartalanul lehet voksolni, legfeljebb pár percig kell várakozni, ha egyszerre többen érkeznek. Itt hat póttaggal készültek és három csoportra bontották az igazolással szavazókat.

Zuglóban, a 31-es szavazókörben két részre osztották a választói névjegyzéket, sorban állás itt sincs. Kovács Melinda, a szavazatszámláló bizottság elnöke azt mondta, a kora reggeli órákban mintegy 50-60 szavazó állt sorba arra várva, hogy élhessen állampolgári jogával. Véleménye szerint napközben minden bizonnyal ismét lesz sorban állás, csakúgy, mint az országgyűlési választások első fordulóján.

A 2010-es országgyűlési választások 2. fordulójában 57 választókerületben 2,478 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

Délután 13 óráig a szavazásra jogosultak 27,11 százaléka jelent meg a szavazókörökben.

Ez a részvételi arány messze elmarad a négy évvel ezelőtti 36,32 százalékos részvétel mögött.

Reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,36 százaléka voksolt.

A részvételi arány kisebb, mint 2006-ban, vagy 2002-ben ugyanebben az időpontban volt. A legaktívabbak Békés megyeiek voltak: itt 2,34 százalékos volt a részvétel.

Rendkívüli események:

Ma reggel a Tiszalök , Akácfa utca 2. szám alatt működő 6-os számú szavazókör Szavazatszámláló Bizottság észlelte, hogy a szavazókörnek helyt óvoda épületének falán választási plakátok kerültek elhelyezésre. A bizottság a szavazókör nyitásáig a plakátokat eltávolította.

Sima településen a helyi választási bizottság tagja nem jelent meg. A bizottság határzatképes volt, a szavazazás bonyolításában fennakadást ne okozott, a szavazás 6.00-kor megkezdődött.

Ambrózfalva településen a szavazás 6 órakor megkezdődött. A szavazatszámláló bizottság elnöke 6 óra 15 perckor jelezte, hogy rosszul érzi magát, ezért a bizottság döntése alapján behívták a póttagot . Az elnök megvárta a póttag beérkezését, majd távozott. A helyettese jelen van. A szavazás rendben zajlik, a választópolgárok nem voltak akadályoztatva.

57+64 hely a tét

Az 57 egyéni mandátum mellett mellett 64 kompenzációs képviselői hely dől el a második fordulóban. A területei listákon az első forduló után nem tudtak szétosztani 6 mandátumot, ezek „felcsúsztak” az országos listára, ahol egyébként alapesetben 58 mandátumot osztanak ki. Jó tudni, hogy nem lehet töredék szavazatot szerezni a második fordulóban, tehát a vesztesre adott szavazatok elvesznek.

Az első fordulót övező botrányok ellenére az Országos Választási Iroda (OVI) megígérte: a választási szakapparátus készen áll arra, hogy törvényesen, szakszerűen, biztonságosan bonyolítsa le vasárnapi második fordulót. Két és félmillió voksolót várnak az urnákhoz. (Erről bővebben itt olvashat.)

Kordonokkal védik a választási szerveket

Fémkordonokkal zárta le a rendőrség  az Országos Választási Központnak és az Országos Választási Bizottságnak (OVB) otthont adó önkormányzati minisztériumnál a budapesti Mérleg utcát. Az épület Nádor utcai oldalán hétfő reggelig megállási tilalmat vezettek be. A rendőrség azért vezette be a forgalomkorlátozást az érintett útszakaszokon, hogy így biztosítsák az országgyűlési választásokat koordináló szervezetek zavartalan munkáját.


[enews_gallery id='281970']

mandátum Országos Választási Iroda
Kapcsolódó cikkek