Közélet

Vizsgálatot indít az ombudsman a Fidesz-lista kapcsán

A szerdai nap - egyelőre nem igazoltan hiteles forrásból származó - sajtóértesülései nyomán újra a közérdeklődés fókuszába került a kampánycélú adatbázis-építés kérdése.

Egy demokratikus társadalomban alapvető fontosságú, hogy az állampolgárok biztosak lehessenek abban: nincs olyan szervezet, amely kifejezett törvényes felhatalmazás vagy saját hozzájárulásuk nélkül politikai preferenciájukra, véleményükre vonatkozó adatokat gyűjt róluk. Az adatvédelmi biztos kötelessége, hogy az állampolgárok jogállamba vetett bizalmának helyreállítását e tekintetben segítse.
 
Az adatvédelmi biztos ezért a mai napon hivatalból vizsgálatot indít a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére és azok jogszerűségének ellenőrzésére.

A kampány lezárultát követően az adatvédelmi biztos a januárban tett ajánlásaival (kopogtatócédulás rendszer felülvizsgálata, kampánycélú adatvásárlás esetén a letiltási jog biztosítása) a jogalkotóhoz fordul; az ajánlások elutasítása esetén a biztos minden általa kifogásolt jogszabályhellyel kapcsolatban beadvánnyal él az Alkotmánybírósághoz.

Mint arról beszámoltunk, rendőrségi, ügyészségi feljelentést tesz és az Országos Választási Bizottsághoz fordul az MSZP, miután valaki feltette a YouTube videómegosztóra Kubatov Gábornak, a Fidesz kampányfőnökének és pártigazgatójának egy zártkörű rendezvényen elmondott beszédét.

A felvételen Kubatov arról beszél, hogy a 2009-es pécsi időközi polgármester-választáson már kitűnően működött a rendszerük. „Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem Pávát ( Páva Zsolt fideszes polgármestert – a szerk.) vagy nem a Fideszt támogatták”. Kubatov elmondta, hogy nemcsak a nevét tudják azoknak, akik rájuk szavaztak, hanem a telefonszámukat, az email címüket is. Sőt, más pártok szavazóinak az adatait is ismerik.

lista vizsgálat jogszabály ombudsman Alkotmánybíróság adatvédelmi biztos kopogtatócédula
Kapcsolódó cikkek