Közélet

Volt-nincs miniszterek a volt-nincs csúcsminisztériumok fején

Járt utat járatlanért el ne hagyj – a HVG összeállítása szerint valószínűleg ezt a közmondást mormolja magában Orbán Viktor, amikor leendő kormánya névsorát állítja össze.

„Senkit semmire nem neveztem ki, senki semmire nem kapott miniszteri felkérést” – jelentette ki nemrég Orbán Viktor, a HVG írása szerint alig néhány nappal az után, hogy a nyilvánosság előtt hangoztatta, hogy a leendő kormányban Martonyi János lesz a külügyek irányítója.

Orbán Viktor ugyanakkor azt sem győzi hangsúlyozni, hogy a kormányalakítás megkezdése a második forduló lezajlása előtt a választók megsértése lenne. Kérdés, hogy az érzékeny lelkületű választópolgárokat Orbán Viktor miként fogja kiengesztelni, hiszen a választások első fordulója után már megjelentek a leendő kormány lehetséges névsorai.

A HVG összeállítása szerint az is egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Fidesz bevezeti Magyarországon a csúcsminisztériumok rendszerét, vagyis végrehajtja a kormány létszámának 1848 óta legnagyobb arányú csökkentését. Egyes szakértők szerint minél nagyobb győzelmet és minél nagyobb egységet arat a Fidesz, annál kisebb kormányt fog alakítani. Navracsics Tibor, a párt frakcióvezető elmondása szerint a kevesebb minisztérium ráadásként olcsóbb államot is ígér.

miniszter csúcsminisztérium választás Fidesz
Kapcsolódó cikkek