Közélet

Magyar Gárda-mizéria: jön a második felvonás?

Államilag felállítunk egy tartalékos erőt, a Magyar Nemzeti Gárdát, amely alkalmas a hadsereg folyamatos támogatására és az utánpótlás biztosítására, valamint a hátország fontos objektumainak védelmére – olvasható a Jobbik programjában. A párt elképzelése szerint a nemzeti gárda polgár- és katasztrófavédelmi feladatokat látna el, háborús helyzetben pedig a honvédség alárendeltségébe kerülne.

A Népszabadság összeállítása szerint Vona Gábor pártelnök megnyilvánulásaiból egyértelmű: a Jobbik annak ellenére sem tett le az új – a „háborúban katona, békében civil” elvet követő – szervezet megalakításáról, hogy ehhez elengedhetetlen lenne a parlamenti túlsúllyal bíró Fidesz támogatása.

A beígért jobbikos törvényjavaslat a Magyar Nemzeti Gárda megalapításáról még nem készült el, de tulajdonképpen mindegy is: nyilvánvaló, hogy a Fidesz elutasítja a tervet. És nyilvánvaló az is, hogy a Jobbik ezt pontosan tudja.

Ha nem működik az állami vonal, akkor marad a civil mozgalom, amiben persze számítanak a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda tagjaira is.

Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy mikor alakítják meg az új gárdát, egyes információk szerint ugyanis már június 4-én összeállhatna, míg más források július közepét emlegetik.

vona gábor Jobbik Fidesz Magyar Gárda
Kapcsolódó cikkek