Közélet

Minek tanuljon gyermeke, hogy jól fizető munkája legyen? Most megtudhatja!

A jövő állásainak kulcsa a természettudományos végzettség és a megbízható nyelvtudás lesz – legalábbis ezt állítja egybehangzóan az Ericsson Magyarország, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és a Work Force személyzeti tanácsadó szakértői.

Aki magas presztízsű és kezdőként is jól fizető állást szeretne, annak nem árt kedvelni a természettudományokat – állítják az Ericsson Magyarország, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és a Work Force személyzeti tanácsadó szakértői .

Meglátásuk szerint ugyanis a legjobb megélhetéssel kecsegtető, ugyanakkor a idején is gyors elhelyezkedést biztosító pályák mindegyike valamilyen módon kapcsolódik a természettudományokhoz.

Azt ugyan nem lehet tudni, hogy 20 év múlva mi lesz az „álomállás”, de a szakértők úgy látják, az már most is valószínű, hogy valamilyen matematikai vagy természettudományos képzettséget fog igényelni.

„A szülők gyermekeik pályaválasztásakor sokszor nem veszik figyelembe a várható alakulását, hanem régi tapasztalatok alapján adnak tanácsot. Pedig egy kis előregondolkodással, szakszerű pályaválasztással kevesebb munkanélküli és virágzóbb gazdaság lenne az eredmény” - fogalmazott Csákvári Róbert, a Work Force Személyzeti Tanácsadó ügyvezető igazgatója, aki szerint például a mérnökök hiánya általános jelenséggé vált az utóbbi években.

„A magyar gazdaság számára kiemelkedően fontos kutatáshoz, fejlesztéshez angolul vagy németül jól beszélő mérnökökre van szükség. De a piacon nem csak a mérnök, hanem általában a természettudományos végzettség és a megbízható nyelvtudás is hiánycikk.” – mutatott rá Beskid Vilmos, az Ericsson Magyarország HW fejlesztési részleg vezetője. 

A szakértők szerint a mérnöki végzettségűekből nagyon gyakran lesznek cégvezetők, szakmai irányítók más területeken is, ezért arra biztatják a fiatalokat, hogy elsősorban természettudományos, leginkább mérnöki pályát válasszanak.

pályaválasztás mérnök munkaerőpiac természettudomány
Kapcsolódó cikkek