Közélet

Nem sért nemzetközi jogot a többes állampolgárság

Nem járna sikerrel Szlovákia, ha nemzetközi fórumokhoz fordulna a kettős állampolgársággal kapcsolatban – mondta a Duna Televízió műsorában Várady Tibor, nemzetközi jogász.

Tudnia kellene egy államnak azt, hogy mi ellen panaszkodik, mielőtt nemzetközi fórumokhoz fordul – kommentálta Szlovákia felháborodását a kettős állampolgársággal kapcsolatban a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában Várady Tibor nemzetközi jogász, a választásokon induló Magyar Összefogás lista jelöltje, a budapesti székhelyű Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára.

A jogász szerint a többes állampolgárság intézményét aligha lehetne sikerrel megtámadni nemzetközi fórumokon, hiszen ezt a jogintézményt több európai állam jogrendje is ismeri: többek között éppen Szlovákiáé, Németországé, Szerbiáé, Horvátországé, Romániáé, de Spanyolországé is. A többes állampolgárság léte tehát önmagában nem sért nemzetközi jogot.

"Felesleges hiszterizálni ezt a témát a szlovák politika részéről, hiszen több tízezer szlovák állampolgár kettős állampolgár" - mondta Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke. Hozzátette: pártjuk javasolta a magyarországi politikusoknak, hogy vegyék figyelembe a szlovák választási kampányt a magyar állampolgársági törvény módosítása ütemezésekor.

Duray Miklós, az MKP alelnöke a Duna Televízió stúdiójában úgy nyilatkozott: a témát a szlovák politikai elit "hiszterizálja", így akarván javítani saját választási eredményeit. "Minden, ami a magyarsággal, a magyar nemzettel függ össze, illetve ami a magyarság erősödését jelenti, zavarja a szlovák politikát.

Duray szerint a szlovák politikában a rendszerváltozás óta időről időre előkerülnek olyan témák, amelyek révén Magyarországot próbálják az ellenség szerepébe beállítani.

kettős állampolgárság jogász Szlovákia várady tibor
Kapcsolódó cikkek