Közélet

Nyolc általánoshoz kötné a jogsit a Fidesz

Új irány 2010 címmel egy számos, korábban már beharangozott törvénytervezetet tartalmazó javaslatcsomagot nyújt be hétfőn a Fidesz – jelentette be vasárnap Kósa Lajos.

A Fidesz ügyvezető alelnöke elmondta, a csomagban szerepel a három csapás néven ismertté vált törvényjavaslat is. E szerint úgy módosítanák a büntető törvénykönyvet, hogy a súlyos, erőszakos bűncselekmények elkövetői, ha visszaesőként követik el a bűncselekményeket, a harmadik esetben –  mérlegelés nélkül – a cselekményre kiróható legsúlyosabb büntetőjogi tételt kell, hogy kapják. A közfeladatot ellátó személyek ellen elkövetett erőszakos cselekmények esetén felemelik a büntetési tétel alsó határát minimum egy év letöltendőre.

Beterjesztik a kettős állampolgárságról szóló javaslatot is. „Ez a választási jogosultságot nem érinti, mivel azt a választójogi törvény szabályozza” – hangsúlyozta Kósa.

Robert Fico szlovák miniszterelnök egyébként kezdeményezi, hogy aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az veszítse el a szlovákot.

A Fidesz szimbolikus ügynek tartja azt az indítványt, mely szerint az államnak kártérítési kötelezettsége van a 2006.  augusztus 20-i ünnepségek után bekövetkező balesetsorozat áldozataival és a 2006. október 23-i „utcai terror” áldozataival  kapcsolatban. A javaslat szerint parlament felszólítaná a kormányt, hogy álljon el a további pereskedéstől, és a peresített kárigényeket fizesse ki.

A kisebb parlament érdekében már pénteken alkotmánymódosítási javaslatot nyújtottak be. A Fidesz tervei szerint az országgyűlés 200 fős lenne, plusz 13 nemzetiségi képviselővel. A honatyák fele egyéni képviselő, a másik fele pedig listás lenne. Ennek, valamint a kisebb önkormányzati testületek érdekében albizottságot hoznának létre. A képviselő-testületeket nem fűnyíróelvszerűen, hanem a működőképességet és az ésszerűséget figyelembe véve csökkentenék.

Az Új irány 2010 azt is tartalmazza, hogy akinek a gyermeke nem jár iskolába, az nem kaphat családi pótlékot. Magyarországon pedig csak azt kaphatna jogosítványt, aki elvégezte a nyolc általánost. Akinek már van jogosítványa, türelmi időt kap a nyolc osztály elvégzésére, de ha nem teszi meg elesik vezetési engedélyétől. Azt is kezdeményezik, hogy az oktatási intézmények átszervezésének határideje a tanárok nyári szabadságának megkezdése előtti munkanap legyen.

Országgyűlés javaslatok Fidesz jogosítvány családi pótlék
Kapcsolódó cikkek