A szocialista köztársaságielnök-jelölt papírból olvasott bemutatkozó beszédét tökéletes közönnyel hallgatták meg a fideszes honatyák, köztük Lázár János frakcióvezető, Semjén Zsolt és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesek. „Pártoktól független, baloldali értelmiségi vagyok, de államfőként nem az MSZP programját akarnám megvalósítani” – jellemezte magát Balogh András.

Két célkitűzést emelt ki, amelyeket államfőként képviselni szeretne: a társadalmi egyenlőtlenségek, illetve a nemzeti megosztottság mérséklését. „A magyar társadalomnak nem vérmes, radikális, kibékíthetetlen ellentéteket sugalló vitákra van szüksége a parlamentben, hanem arra, hogy összefogjanak az emberek” – mondta államfőjelölt. Az Orbán-kormány elszámoltatásról szóló ígéreteire utalva azt mondta: az elszámolás fontos ugyan, de nem szabad leszámolássá válnia, mert az újabb falakat épít. „Hidakat akarok építeni, nem pedig barikádokat” – szögezte le hitvallását. Balogh András elkötelezett híve a NATO-nak, és szerinte akkor is ki kell állni a katonai szövetség mellett, ha egy akció nem szolgálja Magyarország közvetlen érdekeit. „Olyan irányba kell vinnie az ügyeket, hogy a határokon túli magyarok a saját szülőföldjükön találják meg a lehetőségeiket” – mondta. A kulturális és területi autonómia szerinte jogos törekvés, és ahol arra lehetőség van, Magyarországnak támogatnia is kell. Kérdésre kijelentette azt is: államfőként aláírná a kettős állampolgársági törvényt. Nem nyerte el viszont a fideszesek tetszését, hogy szerinte nem elsődleges kérdés az új alkotmány megalkotása. „A mostani is lehetővé tette, hogy ekkora számban bejussanak a parlamentbe, tehát alkalmas. Nem az a fontos, hogy új vagy régi az alkotmány, hanem hogy kellően demokratikus-e” – fogalmazott Balogh András. Szintén elégedetlen morajlást okozott, amikor kifejtette: nem híve annak, hogy az abortusz betiltásával próbálják növelni a gyermekek számát.

Mindez azonban nem oszt, nem szoroz, hiszen a Fidesz-KDNP frakció bár alkalmasnak tartaná államfőnek, de mégsem őt jelöli Sólyom László utódjának. A jelenlegi köztárasági elnök mandátuma augusztus végén jár, utódát a parlament jövő kedden választja meg. Orbán Viktor kormányfő nevezi meg a jelöltet, és a Fidesz parlamenti frakciója csütörtökök délután, nyilvános ülésén fogja ezt megvitatni. Orbán az erről szóló levelét szerdán juttatja el a frakcióvezetőnek. A borítékban minden bizonnyal Schmitt Pál neve lapul.