Közélet

Elégedetlenségben az élvonalban vagyunk

Az Ipsos 23 országra kiterjedő vizsgálatban igyekezett kideríteni, melyik országban mennyire és mivel elégedettek a polgárok.

Az Ipsos frissen közzétett jelentéséből kiderül, mennyire elégedettek, vagy elégedetlenek a világ 23 országának polgárai a lakókörnyezetükkel, és hogy mi az a három legfontosabb tényező, amelyen javítani szeretnének.

Az eredmények szerint Hollandia (85 százalék), Kanada (83 százalék), Ausztrália (82 százalék), India (76 százalék), Németország (74 százalék) és az Egyesült Államok (73 százalék) lakossága a legelégedettebb, míg Dél-Korea (34 százalék), Magyarország (45 százalék), Japán (46 százalék) és Oroszország (49 százalék) a legelégedetlenebb a lakókörnyezetével.

A magyarok számára a helyzet javításának első számú kulcs a munka kilátások javítása. Második helyen szerepelnek a bérek és a megélhetés költségei, míg a harmadik legfontosabb tényező az utak és járdák kijavítása.

A legfontosabb lakókörnyezetet javító prioritások közül néhány világviszonylatban is egyöntetűen megjelenik: az álláslehetőségek, az utcák tisztántartása, a közbiztonság és a közösségi közlekedés színvonala. A felmérés arra is rámutatott, hogy az országok különbözősége nem akadálya a helyi hasonlóságoknak. Az utak, járdák karbantartása első számú prioritás például Belgiumban, Lengyelországban, Oroszországban, Kanadában és Indiában egyaránt.
 
Természetesen különbségek is mutatkoznak. Nagy-Britanniában például a kamaszok számára nyújtott szabadidős programok bírnak a legnagyobb jelentőséggel, Brazíliában az egészségügyi ellátás színvonalának javítása, Kínában a környezetszennyezés csökkentése az, amit a polgárok legfontosabbként jelöltek meg.

munka közbiztonság közlekedés felmérés lakókörnyezet elégedetlen Ipsos
Kapcsolódó cikkek