Közélet

Hogyan lehet a követeléseket gyorsabban behajtani?

Hatályba lépett az a törvény, melynek értelmében a közjegyzők hatáskörébe kerül a pénzkövetelések érvényesítése fizetési meghagyással.

A korábbi hosszadalmas folyamat így mindössze pár napra csökkenhet. A június eleji változások megismertetésére a Perfekt Zrt. szakmai fórumot rendez, melyen a fizetési meghagyások kérelmezői és kötelezettjei egyaránt megtudhatják, hogy a jövőben milyen teendőik, jogaik vannak. 

Az új szabályok kizárólag olyan lejárt pénzkövetelésekre vonatkoznak, amelyek nem munkaviszonyból származnak. Az új eljárás vonatkozhat akár parkolási díjakra, ki nem fizetett villanyszámlákra, vagy BKV-s büntetésekre is. A fizetési meghagyási ügyeket a jövőben – nem peres szakaszban – a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK) intézi elektronikusan és automatikusan.

Az egyes fizetési meghagyásos kérelmek bármelyik közjegyzőnek benyújthatók vagy előterjeszthetők, a közjegyzők illetékessége az ország egész területére kiterjed. A közjegyző az érintett fél meghallgatása nélkül köteles kibocsátani a fizetési meghagyást. Ha a kötelezett 15 napon belül nem él ellentmondással, akkor a fizetési meghagyás jogerős ítéletnek számít, ha ellentmondással él, akkor az ügy perré alakul.

Mindez azt eredményezi, hogy a korábban hónapokig húzódó ügyek intézése napokra csökken majd. Ahhoz azonban, hogy a rendszer valóban elérje célját, az ügyfeleknek és ügyintézőknek meg kell ismerni az elektronikus rendszer követelményeit.

pénzkövetelés közjegyző fizetési meghagyás MOKK követelés Magyar Közjegyzői Kamara Perfekt Zrt.
Kapcsolódó cikkek