Közélet

Jogsi a webről?

Hamarosan távoktatásos formában is tanulhatjuk a KRESZ-t. Vannak, akik úgy vélik: a közlekedés szabályainak elsajátításához elengedhetetlen az oktató szakemberrel való személyes kapcsolat.

Egy kormányrendelet szerint hamarosan távoktatásos formában is elsajátíthatjuk a KRESZ-t. A kötelező tanfolyamra járást helyettesítő forma részleteiről még semmit nem tudni, de vannak, akik szerint az internetes KRESZ-tanulásé a jövő. Mások úgy vélik: megkerülhetetlen a tapasztalt oktatóval való személyes kontaktus - írta a heol.hu.


Daru József autósiskolát vezet, és több mint húsz éve maga is oktat. Szerinte nem tudni, kinek az érdeke, hogy „felszabadították” az autósiskolákat, vagyis az elméleti, illetve gyakorlati képzésre külön lehet kérni majd engedélyt. A június végéig érvényben lévő jogszabály szerint e kettő egységes rendszert alkot: csak olyan intézet, intézmény vagy magánszemély képezhet, aki az egészet együtt tudja biztosítani. Az említett szabályt felülíró kormányrendelettel az a probléma, hogy a végrehajtási vonatkozásai nincsenek kidolgozva. Az új szabályozás azt mondja ki: lehet majd távoktatásban is KRESZ-t oktatni.

"Az én meglátásom az, hogy a KRESZ oktatásában is az interneté a jövő. Csak ennek az új iránynak, módszernek az alapjait le kellene fektetni, elő kellene készíteni, bevonva ebbe a szakembereket. Azokat, akik évek óta dolgoznak ebben a szakmában. A fejlődés iránya mindenképpen ez lesz, hogy jön az internet, de nagyon sok olyan ember van Magyarországon, akinek még nincs hozzáférhetősége. Akkor most őket kiszorítjuk? Vagy nem szorítjuk ki? Ezt nem taglalja a jogszabály. Egyáltalán: a weben lévő dolgok vagy helyesek, vagy nem. Nincs semmiféle kontroll. Nincs kidolgozva a jogszabályi háttér olyan szinten sem, hogy például a hatóságnak mi a szerepe ebben, hogyan vizsgáztatnak majd egyáltalán?" - mondta az autósoktató.

jogsi jogszabálymódosítás távoktatás
Kapcsolódó cikkek