Közélet

Kettős állampolgárság: Londonba mennek a határontúliak?

Nagy-Britanniában a hét elején olyan állítások is elhangzottak, miszerint a Magyarországon elfogadott új, kettős állampolgársági törvény közvetlen hatással lehet a brit szigetországba irányuló bevándorlásra.

Az aggodalom amiatt támadt, hogy nincs felső határa az Egyesült Királyságba más uniós országokból érkező olyan bevándorlók számának, mint Lengyelország és Csehország. Ám Magyarország is az EU tagja. Az új magyar jogszabály szerint viszont jogosult magyar állampolgárságra és magyar útlevélre bárki, aki beszél magyarul, bizonyítani tudja, hogy felmenőjének nemzetisége is magyar.

Becslések szerint mintegy 150.000 magyar él Nyugat-Ukrajnában és további 300.000 magyar Észak-Szerbiában. E magyarok most majd folyamodhatnak magyar állampolgárságért és ha ezt megkapják, lehetővé válik számukra, hogy az Egyesült Királyságban szabadon dolgozzanak és éljenek.

(Egyes angliai) vélemények szerint a gazdasági és életszínvonabeli különbségek hajtják majd ezeket az embereket az Egyesült Királyságba. Gerard Batten európai parlamenti képviselő szerint: "Az új (brit) kormányunk azt mondja, szabályozni akarja az EU-n kivülről érkező bevándorlást, de erre nem képes. Magyarország éppen most adott jogot 450.000 embernek arra, hogy Nagy-Britanniába jöjjenek, igénybe vehessék a szociális szolgáltatásainkat."

Ezt az állítást azonban cáfolta a brit belügyminisztérium, amelynek szóvivője kijelentette, "...nincs bizonyíték arra nézve, hogy a Magyarországon hozott döntések kihatnak az Egyesült Királyságba irányuló bevándorlásra."

kettős állampolgárság vajdasági magyarok Kárpátalja
Kapcsolódó cikkek