Közélet

Kövér László: a szlovákok nem értenek semmit az EU-ból

Kövér László szerint az Európai Uniónak nem lenne helyes szó nélkül hagynia Jan Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének a kettős állampolgársággal kapcsolatos kirohanásait. A Fidesz választmányi elnöke a Demokratának adott, szerdán megjelent interjúban arról is beszélt, hogy szerinte a demokrácia újjászületését jelenti az SZDSZ kiesése a parlamentből.

A kettős állampolgárság lehetővé tétele mellett a nemzeti összetartozásról szóló törvény gyógyír lehet a 2004. december 5-ei népszavazáskor keletkezett sebekre is – mondta a Demokratának adott interjúban Kövér László.

Az InfoRádió kivonata szerint a politikus az interjúban a belpolitikai helyzettel összefüggésben a politikus emlékeztetett: "mindig mondtam, hogy ha az SZDSZ a választók akaratából kiesik a parlamentből, az a demokrácia újjászületését jelenti. Ezt már akkor is így gondoltam, amikor nem tudhattam, hogy mi pedig eközben kétharmadot jelentő felhatalmazást kapunk".

Arra a kérdésre, hogy Isten nevének megjelenése a nemzeti összetartozásról szóló törvényben csak egyszeri alkalom, vagy egy új időszak kezdetét jelenti, Kövér László úgy válaszolt: mindenképpen illett az emelkedettséghez, ugyanakkor szerinte az elmúlt húsz évben is születtek olyan törvények, amelyeknek a preambulumába ezt ugyanígy be lehetett volna emelni.

A politikus szerint "itt az ideje megérteni, hogy Isten említésével még nem zárjuk ki, különböztetjük meg hátrányosan azokat, akik nem hisznek benne, s a világ dolgaira valamilyen más magyarázatot keresnek".

A kettős állampolgárságra adott szlovák reakciókról szólva Kövér László azt mondta, képtelenségnek tartja, hogy a szlovák vezetés lényegében az ország lakosságának egytizedét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította.

"Aki ilyet tesz, az az égvilágon semmit nem ért az Európai Unióból. Úgy vélem, az EU-nak nem lenne helyes szó nélkül hagyni Jan Slota kirohanásait, amellett pedig pláne nem lenne szabad elmenni, hogy a kettős állampolgárságot igénylőket meg akarják fosztani szlovák állampolgárságuktól" - fejtette ki.

kettős állampolgárság Szlovák SZDSZ Kövér László
Kapcsolódó cikkek