Közélet

Most a mérsékelt jobboldalnak kell szurkolnunk szombaton

Szombaton választ Szlovákia. Elemzők valószínűsítik, hogy a voksolás után nem marad fenn a jelenlegi kormánykoalíció, még annak ellenére sem, hogy a kormányfő, Robert Fico a legnépszerűbb politikus, és pártja is a legtöbb voksot gyűjtheti be a szombati parlamenti választásokon.

Szlovákiában a hétvégén, szombaton tartják a parlamenti választásokat. A népszerűségi listákat továbbra is a Smer, Robert Fico kormányfő baloldali pártja vezeti. S bár szám szerint a legtöbb voksot éppen ők gyűjthetik be, néhány elemző legalábbis kétségesnek tartja a jelenlegi kormánykoalíció továbbélését a voksolás után; noha az azt alkotó pártok mindegyike indul a megmérettetésen.

Gál Zsolt, a pozsonyi Komensky Egyetem politológusa úgy látja: a szlovák jobboldal és a szlovákiai magyar pártok lényegében egymásra vannak utalva. "A szlovák jobboldali pártoknak szüksége lesz a magyar pártok támogatására. Viszont a magyar pártoknak is be kell lépniük a kormánykoalícióba ahhoz, hogy ne ez a baloldali, populista és nacionalista vonal folytatódjon Szlovákiában. Ilyen szempontból a magyarok a mérleg nyelvének szerepét tölthetik be. Ez nyilván növeli az elképzeléseik, terveik súlyát" - nyilatkozta a Duna Televíziónak a szakember.

A Magyar Koalíció Pártja kilenc százalékos eredményre számít. Csáky Pál, a párt elnöke úgy látja: a szlovákiai magyarok minden gazdasági gond és a kormány magyarellenes megnyilvánulásai ellenére is felmérték: nem érdekük a mostani kormánykoalíció fennmaradása, Ján Slotát  pedig egyszersmind ki kellene zárni a hatalomból.

Bugár Béla, a Híd párt vezetője a napokban úgy nyilatkozott: esélyesnek tartja a parlamentbe kerülésüket, sok szlovák nemzetiségű szavazóra is számítanak.

Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártjának parlamenti frakcióvezetője a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában nyilatkozva kijelentette: a mostani szlovák kormánykoalíció rossz szelleme a Jan Slota vezette nacionalista, magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt. A politikus szerint van rá esély, hogy ezt a koalíciót leváltsák szombaton. "Arról szól a mostani választás, hogy Fico, Slota és Mečiar a süllyesztőbe kerül-e, vagy legalább sikerül-e megváltoztatni a mostani koalíció összetételét" - hangzott az érvelés.

Ha a ma regnáló koalíció pártjainak szombat után nem lenne elég voksuk a kormánytöbbség biztosításához, esély nyílna egy jobbközép kormány alakulására. Bárdos Gyula egyértelművé tette: részt vennének egy ilyen koalícióban, ha ehhez szükséges erővel, parlamenti létszámmal kerülnének ki a voksolásból. 

Jan Slota választások Szlovákia magyar kisebbség Robert Fico
Kapcsolódó cikkek