Közélet

Nagykövet: Provokáció érte Izraelt

Provokáció érte Izraelt, amire a nemzetközi joggal összhangban álló választ adott - jelentette ki Izrael budapesti nagykövete a Duna Televíziónak adott szerda esti nyilatkozatában, így reagálva a két nappal korábbi, erőteljes nemzetközi tiltakozást kiváltó Földközi-tengeri incidensre.

A gázai lakosságnak segélyt szállító hajókonvoj egyik tagjának utasai és az izraeli kommandósok összecsapását az ugyancsak a Duna Televízióban nyilatkozó palesztin nagykövet úgy értékelte: nem lát provokációt a konvojban, de az összecsapásból az Izraellel való tárgyalást elutasító szélsőségek meríthetnek erőt. 

Az Izraellel szembeni provokáció azért egyértelmű, mivel ennek a flotillának a célja békés kellett volna legyen. Megkértük a résztvevő országok képviselőit, ahogy a hajózási céget is, hogy a hajók ne menjenek Gázába, helyette Ashdod kikötőjét válasszák. Ezt persze elutasították" - szögezte le a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában Aliza Bin-Noun budapesti izraeli nagykövet.

Az emberi veszteségek nagyon sajnálatosak, akárcsak az izraeli katonákat ért sebesülések is. De látni kell, mi történt ott - reagált a Közbeszéd felvetésére a nagykövet asszony. Elmondása szerint az izraeli fegyveres erők még az események tükrében is azt kérték a hajó vezetőit, hogy kövessék őket békésen Ashdod  kikötőjébe - mivel a gázai partvidékre Izrael tengeri blokádot hirdetett -,  amit ők elutasítottak.

A katonák ezt követően hatoltak a hajó fedélzetére, ahol brutálisan megtámadták őket: megszúrták őket, késekkel támadtak rájuk, meg kellett védeni magukat, hiszen lincshangulat alakult ki. Ekkor határozták el, hogy használják ezeket az eszközöket - hangzott az érvelés.

Megjegyezte: a flotta hat hajójának öt tagján nem történt semmiféle incidens, azokat az izraeli katonák békésen partra kísérték. Ha ennek az egy hajónak is az lett volna a célja, hogy a gázai lakosságnak segítsen, akkor elfogadták volna a kikötést Ashdodban. De láthatóan politikai provokatív céljuk volt, ami ilyen szomorú eseményekben eszkalálódott - szögezte le Aliza Bin-Noun. 

Izrael Aliza Bin-Noun nagykövet
Kapcsolódó cikkek