Közélet

TI: A demokráciát veszélyezteti a Fidesz

Aggályosnak találja a K-Monitor és a Transparency International Magyarország az Alkotmánybíróság tagjainak jelölési folyamatáról szóló törvénymódosító javaslat tartalmát és beterjesztésének módját.

A K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda és a Transparency International Magyarország a napokon belül esedékes alkotmánymódosításra reagálva arra kéri az országgyűlési képviselőket, hogy fontolják meg az alábbiakat.  

A korrupció elleni küzdelem alapvető feltétele egy olyan jogrend, amely a kizárja a hatalmi ágak közti egyensúly megbontását és biztosítja a jogalkotás demokratikus kontrollját. Az Alkotmánybíróság tagjainak jelölési folyamatáról szóló törvénymódosító javaslat, amelyet a Fidesz-KDNP frakciószövetség készített és terjesztett az Országgyűlés elé, pont ezeket a tényezőket gyengíti, ugyanis azáltal, hogy szükségtelenné válik a jelölés során az ellenzék és a kormány közti, az egyes jelöltek függetlenségét garantáló érdemi diskurzus és konszenzus, az Alkotmánybíróság függetlensége is sérül – noha többek között éppen erre hivatkozik a törvényjavaslat indokolása.

Egyúttal jelentősen csökken a hatalom demokratikus kontrollja is, hiszen az erős parlamenti többség jelképessé teszi az ellenzék szerepét a jelölési folyamat során. Az Alkotmánybíróság jelenti a legfontosabb gátját annak, hogy a jogalkotás ne szolgálhasson magánérdekeket, ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy az Alkotmánybíróság függetlensége ne kerüljön veszélybe.  

A K-Monitor és a TI Magyarország az átláthatóság, így az átlátható jogalkotás híveként a törvényjavaslattal kapcsolatos tartalmi aggályai mellett problémásnak tartja a javaslat elkészítésének és beterjesztésének menetét is, hiszen előkészítői semmilyen lehetőséget nem biztosítottak arra, hogy egy ilyen horderejű, az ország alaptörvényét érintő módosításról nyilvános vita és érdemi egyeztetés alakuljon ki.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint is sértik a jogállamiságot és veszélyeztetik a jogvédelem jelenlegi szintjét a Fidesz javaslatai, amelyek megváltoztatnák az alkotmánybírák jelölésének szabályait, lehetővé téve, hogy a Fidesz gyakorlatilag önállóan, egyeztetés nélkül dönthessen az alkotmánybírák személyéről.
 
Az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyűlés kétharmados többséggel választja, az alkotmánybírák személyére mindeddig a parlamenti pártok egy-egy képviselőjéből álló jelölő bizottság tett javaslatot. A Fidesz most módosítaná az Alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt: a jelölő bizottság összetétele ezentúl a parlamenti arányokhoz igazodna.

törvényjavaslat K-Monitor Transparency International Alkotmánybíróság Fidesz korrupció
Kapcsolódó cikkek