Közélet

A fideszes képviselőknek nincs főnöke?

A médiatörvény kapcsán csaptak össze ma a képviselők a parlamentben. A vita során L. Simon László, fideszes képviselő meglepő fordulattal vágott vissza Lendvai Ildikó felvetésére.

Nem a sajtószabadság korlátozásáról, hanem annak értelmezéséről van szó a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatban – jelentette ki L. Simon László, a Fidesz vezérszónoka szerdán a parlamentben.

Rogán Antal - a javaslat egyik benyújtója - felszólalásában kiemelte: általános kötelezettségeket írnak elő az újságírók számára, szabályozzák a helyreigazítás módját, és az újságírók védelmét is.

Megjegyezte, hogy az eddig felmerült módosító javaslatok értelmében változtatnak néhány felvetésükön: egyetértettek például azzal, hogy a válaszadás jogát csak a ténybeli, bizonyítható hazugságokkal szemben lehet alkalmazni, hogy az oknyomozó újságírónak ne kelljen felfednie információforrását, illetve a szerkesztői szabadság védelmét.

A fideszes képviselők felszólalásait követően éles vita alakult ki, a kormánypárti politikusokat leszámítva gyakorlatilag nem volt képviselő az Országgyűlésben, aki ne kötött volna bele a médiatörvényre vonatkozó elképzelésekbe.

Mandur László MSZP-s vezérszónok főként L. Simon László fideszes képviselővel keveredett vitába: Mandur szerint az egész „médiaalkotmányt” el kéne vetni, valamint sérelmezte, hogy alig volt idejük elolvasni a javaslatot.

Lendvai Ildikó pedig a módosító indítványokkal kapcsolatos fenntartásának adott hangot, megjegyezve, a Fidesz gyakran nyújt be "altatótablettaként" módosító indítványokat saját javaslataihoz, egészen addig, amíg a kedélyek megnyugszanak, majd elvetik azokat, és megszavazzák az eredeti törvényt. Szorgalmazta továbbá, hogy a fideszes képviselők ezeket a kérdéseket előtte egyeztethetnék főnökeikkel, mire L. Simon László legközelebbi felszólalásában megjegyezte, hogy nekik "nincsenek főnökeik!".

Keret
Benyújtott önálló indítvány
- Egyes közjogi tisztségviselők újraválaszthatóságának kizárásával összefüggő törvénymódosításokról (Schiffer András, LMP)
Benyújtott módosító indítványok
- A közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról (Kerényi János (Fidesz), Rubovszky György (KDNP), Horváth Zsolt (Fidesz)
- Egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról (Költségvetési Tanács)

Lendvai Ildikó Rogán Antal médiatörvény kormány Fidesz Parlament
Kapcsolódó cikkek