Közélet

Egy hónap múlva kárösszeget is mondanak az elszámoltatók

Két-három hét múlva az államot ért konkrét kárösszeget is mondanak azokban az ügyekben, amelyeket előre vettek az elszámoltatás folyamatában - nyilatkozta Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos a Duna Televízió reggeli háttérműsorában.

Budai Gyula, aki szintén a miniszterelnök megbízásából a sukorói kaszinóberuházás ügyét is vizsgálja, kijelentette: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek emlékeznie kellene az ügyletről döntő, általa vezetett kormányülésen történtekre,  és "vállalnia kellene a felelősséget". 

 

Akkor is egyenleget vontak volna és áttekintették volna az előző kormányzatok ügyeit, ha minden rendben lett volna az elmúlt nyolc évben - jelentette ki a Duna TV műsorában Papcsák Ferenc, aki a miniszterelnök megbízásából egy hónapja vizsgálja azokat az ügyeket az előző kormányok idejéből, amelyeknél visszaélés gyanúja merült fel.

A vizsgálatok konkrét menetéről Papcsák azt mondta: a minisztériumok a saját belső apparátusukkal vizsgálják a gyanúsnak tűnő ügyeket, szükség esetén megteszik a  jogi lépéseket, amelyekről őt is tájékoztatják, illetve ő maga is áttekinti az ilyen ügyekről készült anyagokat.

A moszkvai ingatlan az élbolyban

Néhány, prioritást élvező ügyet is említett, amelyeket már ellenzékből is próbáltak vizsgálni. Ilyen a LEADER program, vagy a moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanának értékesítése.

Utóbbi esetről olyan információk jutottak el hozzánk, hogy az előző tárcavezetés, illetve a nemzeti vagyonkezelő nem feltétlenül adott át minden okiratot a folyamatban lévő büntetőeljárás sikeres befejezéséhez - mondta Papcsák Ferenc. Egy, Moszkva belvárosában fekvő nagy területű ingatlanról van szó, amelyet a magyar állam mintegy 3,5 milliárd forintért adott el, holott ennek a reális értéke tízmilliárd forint felett lett volna a moszkvai ingatlanárakat figyelembe véve - érvelt a kormánybiztos. 

"Lehet látni, hogy ebben a politikum nagyon intenzíven részt vett. Veres Jánost illetve Gyurcsány Ferencet lehet leginkább megnevezni. Büntetőeljárás van folyamatban, mi pedig polgári jogi és egyéb felelősségek tekintetében át kell tekintsük az iratokat" - szögezte le Papcsák Ferenc.

A kormánybiztos úgy látja: a vizsgálatoknál előre sorolt ügyekben két-három hét múlva már konkrét kárösszeget is tudnak mondani: mekkora kárt szenvedett el az ügyeletekkel megítélésük szerint a magyar állam és az adófizetők.

Budai Gyula, aki szintén a miniszterelnök megbízásából a bábolnai és sukorói földügyleteket vizsgálja, szerdán bejelentette: a birtokába került adatok szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök konkrét utasítására ment végbe az azóta nagy vihart kavart sukorói földingatlan-csere; az állítást Gyurcsány Ferenc titkársága cáfolta.

Budai Gyula a Hattól nyolcig stúdiójában úgy nyilatkozott: számos iratot adott át a főügyésznek, "amelyek egyértelműen azt igazolják, hogy a sukorói kaszinóberuházás vonatkozásában és az ahhoz kapcsolódó telekcsere tekintetében olyan politikai utasítás született, amely teljesen egyértelműen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségét is felveti".

Hozzátette: a büntetőjogi kár az ügyben a legutóbbi szakértői vélemények szerint 1,3 milliárd forint - ekkora veszteség érte a magyar államot. Ha hozzászámítja a beruházáshoz megszavazott 2, 5 milliárdos állami támogatást is, négy milliárdnál tart a kár - érvelt a politikus.

Nem véletlenül akcióztak az ITD Hungary-nál?

Nem véletlenül volt az ITD Hungary-nál "házkutatás"; ennek a szervezetnek kellett volna megküldeni az ügyészség részére azt a hatástanulmányt, amellyel igazolták volna, hogy a sukorói beruházás hány ezer munkahelyet és gazdasági potenciált jelent az ország számára. Ez nem áll  rendelkezésére - mondta Budai.  

A biztos szerint  "Gyurcsánynak szíve-joga tagadni" az ő állításait. Viszont - tette hozzá - a Pénzügyminisztériumban és a Vagyonkezelőnél található, bizonyítékként felhasználható hivatalos iratokat nem adtak át az előző kormány hivatalnokai a nyomozó hatóságoknak, azaz szándékosan akadályozták a nyomozást.

"Ezek után ne ébredjen fel bennem a gyanú, hogy azért itt Gyurcsány Ferencnek sőt a kormánytagoknak valami felelőssége is lehet az ügyben?" - érvelt a miniszterelnöki biztos.

"Ne felejtsük el, hogy az a kormányülés, amely 2008 május végén döntött arról, hogy ebben az ügyben mi fog történni, itt kerültek kiosztásra a feladatok és hatáskörök, konkrét személyek és határidők megnevezésével. Gyurcsány Ferencnek erre kéne reagálni, nem azt mondani, hogy én hazudok. Azt a kormányülést ő vezette, ő tárgyalt a befektetőkkel. Hát legalább erre emlékezzen. El kell vállalni a felelősséget" - szögezte le Budai Gyula a Duna Televízióban.    

 

elszámoltatás Papcsák Ferenc Budai Gyula ITD Hungary Sukoró
Kapcsolódó cikkek