Közélet

Radicová és Orbán: a nézeteltérésekről beszélnek

Kedden a visegrádi négyek miniszterelnökei találkoznak Budapesten. Magyarországtól hivatalosan ekkor veszi át az elnökségi tisztséget Szlovákia, íjra az Új Szó.

A tervek szerint Orbán Viktor és Iveta Radicová szlovák miniszterelnök külön is találkoznak majd. Várhatóan a két ország közötti nézeteltérésekről folytatnak majd megbeszélést. Mivel Szlovákiában a hétvégén életbe lépett az a törvény, melynek értelmében elveszíti a szlovák állampolgárságát, aki egy másikat vesz fel. Az előző kormány által elfogadott ellentörvény eltörlését már korábban célul tűzte ki Radicová, és célja a két ország viszonyának rendezése.

Iveta Radicova a cseh miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után kijelentette, Szlovákia álláspontja változatlan a kettős állampolgárság ügyében. Tárgyalásokon igyekeznek majd elérni, hogy a magyar kormány tartsa be a kétoldalú szerződést, melyre hivatkozva a szlovák fél jogsértőnek találja a magyar kettős állampolgárságról szóló törvényt. Elmondta, hogy a két ország között fennálló feszültségeket a vegyes bizottságok munkájának felújításával kívánja javítani.

Az elmúlt négy évben, a Szlovákia és Magyarország között kialakult feszült viszony miatt nem volt példa ilyen magas szintű, hivatalos találkozóra.

Új Szó - Világgazdaság Online-->

Budapest négyek visegrádi Szlovákia radicová
Kapcsolódó cikkek