Közélet

Századvég: Tarlós alaposan megveri riválisait

A Századvég júliusi budapesti közvélemény-kutatása szerint soha sem volt még nagyobb esélye annak, hogy egy jobboldali jelölt, a Fidesz főpolgármester-jelöltje nyerje meg az őszi önkormányzati választásokon a városvezetésért folytatott küzdelmet.

Tarlós István kétharmados támogatottsággal bír a fővárosi biztos szavazók körében, miközben Demszky Gábor jelenlegi főpolgármester munkájával a budapestiek több mint háromnegyede elégedetlen.

Az eddig ismertté vált négy főpolgármester-jelölt közül Tarlós István, a Fidesz-KDNP közös jelöltje jelentős támogatottsági előnyben van a parlamenti ellenzéki pártok aspiránsaival szemben. Egy júliusi választási szituációt feltételezve megállapíthatjuk, hogy Tarlósra az összes budapesti választópolgár fele (50 százalék) szavazna, miközben Horváth Csabát (MSZP) a megkérdezettek 10, Jávor Benedeket (LMP) 5, Staudt Gábort (Jobbik) 1 százaléka támogatná. Tíz százaléka a budapestieknek ugyanakkor más jelöltre szavazna, míg 24 százalékuk nem akart, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

A kutatás szerint a szavazói preferenciák összhangban állnak a főpolgármester-jelöltekről kialakított társadalmi vélekedésekkel. Tarlós Istvánról a budapestiek 49 százaléka vélekedik kedvezően, ez a pozitív attitűd Horváth Csaba esetében a megkérdezettek 13, Jávor Benedek vonatkozásában 8, Staudt Gábor esetében 3 százalékára volt jellemző. Demszky Gáborról a budapestiek 68 százaléka vélekedik kedvezőtlenül.

A júliusi felmérés szerint nem zárható ki, hogy az őszi budapesti önkormányzati választásokon magas részvétel lesz, hiszen a megkérdezettek 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy most esedékes önkormányzati választáson részt venne.

Századvég szavaz Demszky főpolgármester választ tarlós hováth önkormányzati választás
Kapcsolódó cikkek