Közélet

Szigorítanak a közlekedési szabályokon - Bekeményít az EU

Az Európai Bizottság szeretné a felére csökkenteni a közúti halálesetek számát 2020-ra. Ennek érdekében újabb intézkedésekről döntött és egyúttal közösségi kampányt kezdeményez a biztonságosabb közlekedésért Európában.

A 2011–20 közötti időszakra szóló uniós közúti közlekedésbiztonsági cselekvési program keretében a tagállamokkal szoros együttműködésben kezdeményezések várhatók a járműbiztonságra vonatkozó szabályok megszigorítására, az úthasználók ismereteinek növelésére és a közúti szabályok fokozott érvényesítésére.

Európa közútjain jelenleg naponta száz ember veszti életét. Bár 2001 óta az EU jelentős eredményeket ért el a közlekedésbiztonság növelésében, amivel csaknem 80 ezer emberéletet sikerült megmenteni, "a közúti halálesetek és sérülések száma még mindig elfogadhatatlanul magas". Ezzel indokolta a döntést az EU végrehajtó testületének közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas.

Az újabb intézkedések kiterjednek többek között a teherautókra és a személygépkocsikra, a biztonságosabb közutak építésére, intelligens gépjárművek kifejlesztésére, a jogosítványok megszerzésének és járművezetők képzésének szigorítására, a közlekedési szabályok szigorúbb betartatására és a motorosokra irányuló figyelem fokozására.

Egy bizottsági megrendelésre készült felmérés eredményei szerint ezek a lépések összhangban vannak az emberek elvárásaival, a többség a szigorítás mellett foglalt állást.

Tíz megkérdezett európai közül kilenc úgy véli, hogy a legsúlyosabb közúti biztonsági probléma az alkoholfogyasztás. Tízből heten minősítették hasonló gondnak a gyorshajtást és mindössze öten okolták a balesetekért az utak állapotát.

 

balesetek közlekedésbiztonság Kallas EU közutak
Kapcsolódó cikkek