BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világrekord: több mint 10 napja van a levegőben egy repülőgép

Több, mint tíz napja van a levegőben a brit hadiipari cég, a Qinetiq gyártotta napelemes repülőgép, a Zephyr. Így már biztosan megdöntötte a kategóriájának minden repülési csúcsteljesítményét, hiszen a non-stop repülés már négyszer annyi ideig tartott, mint az eddigi világrekord - írja a világtudomány.hu.

A csaknem 23 méteres fesztávú szárnyak ultrakönnyű szénszálakból készültek, rajtuk vékony papírvékony napelemek gyűjtik az energiát, amit akkumulátorokban tárolnak, majd ebből táplálkoznak a motorok, ha éjszaka lemegy a nap.

A többcélú repülő a tervek szerint akár hónapokat is a levegőben tölthet, leszállás nélkül, ami alkalmassá teszi különféle kommunikációs feladatokra.

A napelemes, pilóta nélküli robotrepülő súlya mindössze 40 kg, szárnyainak teljes felülete pedig eléri a harminc négyzetmétert. A gép távirányítással működik, egy méteres pontossággal képes egy meghatározott pont felett lebegni, és egészen magasan, 18 kilométeren is tud repülni.
 
A gép Arizonában az amerikai Yuma légitámaszpontról szállt fel július 9-én. A projekt vezetője, Jon Saltmarsh szerint egy újabb repülési éjszaka után lehozzák a Zephyr-t, amelyről azt mondta: „Ez nyilvánvalóan az első gép, amely örökké képes lenne repülni.”

További részletek a világtudomány.hu-n

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.