Közélet

A magyar felnőttek negyedének gondot jelent az olvasás

Toleráló munkaerőpiacnak tekinthető a hazai, az alapkészségekkel bíró munkavállalók tekintetében – legalábbis ez derül ki a felnőttkori készségeket, kompetenciákat mérő Adult Literacy and Life Skills Survey-t (ALL Survey) felmérésből.

Az OECD felmérés négy készséget vizsgált, úgy, mint prózaolvasás, dokumentumolvasás, számolás és problémamegoldás. A nemzetközi felmérést vezető Dr. Köpeczi-Bócz Tamás, vezeti azt a kutatócsoportot, aki az adatokra épülő elemzést végzi.

A vizsgálat keretében arra a következtetésre jutottak, hogy a magyarországi a vizsgált alapkészségekkel rendelkező munkavállalók tekintetében mindenképpen toleráló munkaerőpiacnak tekinthető.

A kutatók a toleráló munkaerőpiac fogalmát úgy definiálták, hogy azoknak a munkavállalóknak, akik a vizsgált készségek közül akár csak eggyel „jó” szinten rendelkeznek, szignifikánsan jobb lehetőségük van az elhelyezkedésre, mint azoknak, aki mind a négy készség területen nehézségekkel küzdenek.
 
A vizsgálat során kiderült, hogy a magyar felnőtt népesség körülbelül egynegyede (28 %) mind a négy kompetencia hiányával küzd és körülbelül a lakosság ugyanekkora hányadánál minden kompetencia magas szinten megtalálható.

munkavállaló kompetencia munkaerőpiac elhelyezkedés
Kapcsolódó cikkek