Demszky Gábor a kampányokban mindig el tudta hitetni, hogy mindenki hibás, csak ő nem, viszont a fejlesztések neki köszönhetőek. Nagyon sokáig egy megosztott jobboldal állt vele szemben, míg ő egyedül tudta lefedni a baloldali és a liberális szavazók igényeit. 1994 óta az azóta sem megépült 4-es metróval kampányolva nyerte meg mindegyik választást. 2000-ig kifejezetten kedvelt politikus volt, amikor azonban rövid ideig az SZDSZ elnökeként is politizált, a népszerűsége gyorsan hanyatlásnak indult. Ennek betetőzése volt, amikor 2007. március 15-én ünnepi beszéde közben tojással dobálták meg.

Búcsúbeszédében intelmekkel látta el a leendő városvezetést: figyelmeztette őket a 4-es metró befejezésére, a hajléktalanokra és a sokszínű kultúra megóvására.

„Boldogok és felszabadultak a gyerekeim, és imádják, hogy apa nem lesz már főpolgármester, így végre több időm lesz rájuk” – beszélt jövőbeli terveiről. Ha azonban a Fidesz elszámoltatási hulláma őt is eléri, akkor a BKV-ügyekben már a bíróság fogja megállapítani a felelősségét.