Közélet

Megbízhatósági vizsgálat csak kontrollal

A Transparency International Magyarország (TI) csak kontroll mellett bízik a megbízhatósági vizsgálatokban, s akkor tartja alkalmazását hatékony korrupcióellenes eszköznek, ha azok működtetése nem ütközik a demokratikus intézményrendszer alapszabályaiba. A többi között ezt szögezi le a szervezet közleménye, amelyet a rendészeti törvények módosítását tartalmazó tervezetekkel kapcsolatban adott ki.

„A tervezet tág teret hagy az új eszközzel való visszaéléseknek, ami azon túl, hogy alkotmányossági aggályokat vet fel, ellentmond a Magyar Köztársaság által vállalt nemzetközi kötelezettségeknek és növeli a korrupciós kockázatokat.” Ez a véleménye Alexa Noéminak, a korrupció-ellenes szervezet igazgatójának.

Problematikusnak tartja a TI azt is, hogy jelenleg rendelet és BM utasítás szabályozza a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (RSZVSZ) feladatait, intézményi kereteit és működésének részleteit. Az RSZVSZ felderítési munkájához a nemzetbiztonsági szolgálatokhoz hasonló jogokkal és eszközökkel rendelkezik, melynek során alapvető jogokat súlyosan korlátozhat. Ennek ellenére alkotmányellenes módon az RSZVSZ működésére vonatkozó szabályokat továbbra sem törvényi szinten szabályozzák.

Szintén aggályosak a kifogástalan életvitel kritériumait meghatározó rendelkezések. A módosítás a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv három kizárólagos hatásköre egyikeként határozza meg, hogy ellátja a hivatásos állomány tagjánál a kifogástalan életvitelük ellenőrzését. A tervezet szerint kifogástalan életvitelnek számít, ha  „megfelel a hivatásos állományba tartozókkal szembeni társadalmi elvárásoknak, azaz az érintett jogkövető magatartást tanúsít, családi és lakókörnyezeti kapcsolatai, valamint anyagi, jövedelmi viszonyai rendezettek.” 

E meghatározás számos olyan megfogalmazást tartalmaz, amely sérti a jogbiztonságot és ezáltal alkotmányellenes. „Bizonytalan, hogy mit kell bárkivel szembeni társadalmi elváráson érteni. Ki határozza meg, milyen módszerrel és milyen formában a társadalom elvárásait?”- tette fel a kérdést Földes Ádám, a szervezet jogi szakértője. 

jogsértések jogszabálymódosítás rendvédelem korrupció
Kapcsolódó cikkek