Közélet

Munkabér csak értékteremtő munka után jár

A kormány szeretné elérni, hogy aki munkabért kap, a mögött értékteremtő munka álljon – mondta el Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár az MR1-Kossuth Rádiónak.

Már a jövő héttől foglalkoztathatnak közmunkásokat az árvíz sújtotta területeken az újjáépítésben részvevő vállalkozások, tájékoztatott az államtitkár. Az árvíz utáni helyreállításban rész vevő vállalkozások közmunkások foglalkoztatása esetén 95 százalékos bér- és járuléktámogatást kapnak az államtól, ugyanannyit, mint az önkormányzat. A számítások szerint százezer közfoglalkoztatott közül nagyjából ezren dolgozhatnak majd így. Czomba úgy látja, így valóban a munkaerőpiacra kerülnek az emberek, azt viszont nem tudni, ott is maradnak-e a pár hónapos munka után.

A tervek szerint jövőre módosítanák az Út a munkához programot, így a vállalkozások melyek jelenleg 28 500 forintos támogatás mellett foglalkoztathatnak közmunkásokat jövőre dupla ekkora támogatásban részesülnek. A szakállamtitkár szerint a mostani programból sokan azért nem lépnek ki a munkaerőpiacra, mert kényelmesebb az önkormányzatnál dolgozni, de ezen változtatni akarnak. A kormány célja, hogy aki Magyarországon munkabért kap az értékteremtő munkát végezzen, a munkát pedig oda kell vinni ahol az valóban hasznosul. Ez akár azt is jelentheti, hogy a közmunkás adott esetben nemcsak a saját lakhelyén dolgozik hanem akár országszerte is.

Varga Mihály államtitkár korábban az Út a munkához programot is a csontvázak közé sorolta, mert a tervezettnél jóval többe kerül, de megjelent egy pozitív vélemény is, méghozzá a zárszámadási törvénytervezetben, mely szerint Matolcsy György miniszter úgy véli, hogy a fogyasztás a program pozitív hatása miatt tudott bővülni. Czomba szerint azonban a jelenlegi program nem alkalmas a probléma kezelésére.

út a munkához foglalkoztatás Czomba Sándor MR1
Kapcsolódó cikkek