Közélet

Pálinka, kiskutya, gázspray – Fotók a bírósági beléptetésről

Minden évben jelentős mennyiségű veszélyes tárgyat és közbiztonságra különösen veszélyes eszközt vesznek el vagy foglalnak le a bíróságok bejáratánál telepített röntgenátvilágító berendezések segítségével. Számos alkalommal pedig meglepő „dolgokra” is fény derül.

Bicskák és kések, gáz spray-k, ólmosbotok, gáz- és riasztó fegyverek, éles lőfegyverek és lőszerek tízezreit szűrik ki évről-évre a hazai bíróságok bejáratainál telepített személy- és röntgenátvilágító berendezésekkel. Bár a beléptetéssel kapcsolatos eljárás már majdnem két évtizede kötelező, és így közismert is, az elvett vagy elkobzott tárgyak mennyisége csak lassan csökken.

Összesen 4676 darab bicskát és kést vettek el az elmúlt egy évben a fővárosi székhelyű bíróságon, de akadt ott még 37 darab vipera is – ez utóbbiak esetében a tulajdonosok ellen rendőri intézkedés is történt.

A fegyvernek minősülő tárgyakon és lőszereken kívül olyan eszközök, mint például a körömollók, különböző barkácsszerszámok, alkoholos italok, szeszek vagy más gyúlékony folyadékok sem juthatnak be a közintézményekbe. A szigorú előírásoknak megfelelően ezeket a kapuknál megőrzésre át kell venni a tulajdonosától.

Gyakran meglepő „dolgokra” is fény derül az átvilágítások során. Egy alkalommal például a bíróságra látogató hölgy bezipzárazott kézitáskájában ott lapult a házi kedvenc is. A röntgengép monitorán kirajzolódó aprócska csontváz buktatta le a gazdit és a karon ülő kiskutyát is, amely így kénytelen a bíróság előtt várta ki a tárgyalás végét.

vipera bíróság ellenőrzés spray
Kapcsolódó cikkek