Közélet

"Ránk zúdult a cédulahegy" - Interjú az OVI vezetőjével

Az Országos Választási Iroda vezetője szerint nem túl szerencsés, hogy közel 500 településen lefutotta a polgármester-választás, mert csak egy jelölt van.

- Az új választási szabályok miatt rövidebb idő alatt több ajánlószelvényt kellett leadniuk a jelölteknek. Győzték a cédulák ellenőrzését? – kérdeztük Sári Miklóstól, az OVI vezetőjétől.

- Valóban jelentős többletmunkát adott a kopogtatók ellenőrzése. Ráadásul a városokban sok induló csak az utolsó nap zúdította ránk a cédulákat, amiket 3 nap helyett már csak 2 nap alatt kellett megvizsgálni. Szinte ki sem látszódtunk a cédulahegyek mögül, de sikerrel vettük az akadályt. A végleges adatok szerint összesen 379 szervezetet vettünk nyilvántartásba. A jelöltek száma meghaladja 67 ezret, közülük 43 ezer független.
- Hol indulnak legtöbben a polgármesteri székért?

- Kilenc jelölt van Aggteleken, Kengyelen, Rinyabesenyőn és Tolnanémediben, ellenben mindössze egy név szerepel majd a szavazólapon 487 településen. Ez nem túl szerencsés. Ők tulajdonképpen már polgármestereknek tekinthetők, hiszen egyetlen szavazat is elég a megválasztásukhoz. Saját kategóriájában szerintem rekordgyanús Magyarország második legkisebb települése, Debréte. Ebben a borsodi mini faluban ugyanis 11 lakosra két polgármester-jelölt jut. A Zala megyei Salomváron viszont elmarad a képviselő-testületi választás, mert a 486 választópolgár négyfős testületet választhatna, de csak hárman vállalták volna a feladatot.

- A híreket figyelve úgy tűnt, hogy a szigorítások ellenére virágzott a kopogtatócédula-piac.

- Hamisításról nem tudok, de rengeteg visszaélés történt. Ezért ideje újra átgondolni az egész rendszert. Nem értem például, miért kell bedobni a postaládákba a választási értesítőket is, amelyek személyes adatokat is tartalmaznak.

- Nehéz időszakon vannak túl, most már csak a végeredményt kell kihirdetniük október 3-án?

- Kevésbé látványos, de fontos munkák vannak hátra. A maradék ajánlókat meg kell semmisíteni, de nem tudjuk ellenőrizni, hogy valóban bezúzták és elégették-e a szelvényeket. A hétvégén döntenek helyben a szavazólapok tartalmáról, de még nem kezdjük el a nyomtatást az esetleges visszalépések miatt. Országosan 10 ezer féle szavazólapról kell majd döntenie a testületeknek. Gyakori vita, hogy melyik pártnak nagyobb a logója a szavazólapon, és hogy azokat körbe vagy négyzetbe kell-e helyezni. A leghosszabb szavazólapokat előreláthatóan Felsőzsolcán, Túrkevén és Nyírteleken kapják majd a választók. Ezeken a településeken ugyanis 45 jelölt szerepel majd a papírokon.

- Felkészült arra, hogy a vesztesek választási csalást fognak emlegetni, ha megint sorállás lesz a szavazófülkéknél?

- A jelenlegi adatok szerint csaknem kétezren szavazhatnak igazolással. Ez a szám nem kiugróan magas, főleg az áprilisi 57 ezerhez viszonyítva. A választók megoszlanak a 11 ezer szavazókör között, így várhatóan nem lesz sorban állás. Ráadásul az önkormányzati választáson sokkal szigorúbbak az igazolással szavazás feltételei, mint az országgyűlési választáson. Tavasszal bárki bárhová kérhetett igazolást, ha a szavazás napján nem tartózkodott lakóhelyén, és ezt már előre tudta. Most azonban csak azok, akik a lakóhelyükön kívül bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkeznek. És ők is csak abban az esetben szavazhatnak így, ha azt június 16-át megelőzően jelentették be.

- Július óta áll az OVI élén, így a mostani választás lesz az első „bevetése”. Hogyan készül rá?

- Van bennem drukk és várakozás, de szerencsés vagyok, mert profik a kollégáim. Ráadásul most kevésbé leszünk előtérben, mint tavasszal.

Névjegy
Budapesten született 1975. december 30-án.
2004-ben diplomázott az ELTE Állam- és Jogtudományi karán
2010 júliusáig ügyvédként dolgozott
Nőtlen, nincs gyereke

választás Sári Miklós ovi
Kapcsolódó cikkek