Közélet

Tarlós koalícióra kényszerülhet?

A Policy Agenda friss felmérésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az őszi önkormányzati választásokon Budapestért még küzdeni kell a Fidesznek és négy megyében van reális esély, hogy a Fidesz elveszítse az abszolút többséget.

Az elemzés szerint a Fidesznek nény megyében van esélye az abszolút többség elvesztésére az önkormányzati választásokon. A billegő megyék: Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, és Pest megye.

Budapestért is küzdeni kell

Köztudott, hogy a felmérések alapján Budapest főpolgármesterének legfőbb esélyese a Fidesz jelöltjeként indított Tarlós István. Az viszont még kérdés, hogy a város irányításához meg lesz-e, illetve hogyan lesz meg a Fidesz, valamint Tarlós közgyűlési többsége. Az új törvény alapján a fővárosban 33 közgyűlési tag lehet. Amennyiben nem változnak jelentősen a tavaszi választáshoz képest az erőviszonyok Budapesten, akkor becsléseink szerint a Fidesz 16, az MSZP 9, az LMP 4, a Jobbik 3, míg az MDF 1 képviselői helyet szerezhet. Azaz koalíciós partner nélkül Tarlós nem szerezhet többséget a közgyűlésben. Ennek függvényében jobban érthető az LMP magatartása is, amely párt érezve a helyzetet számol azzal, hogy esetleg koalícióra lép a Fidesszel, és így önálló karaktert mutathat a város vezetésében, ezzel növelve szavazótáborát - írja az elemző cég.

A Policy Agenda elemzését itt olvashatja.

mandátum agenda Budapest önkormányzati választás őszi tarlós policy istván
Kapcsolódó cikkek