Közélet

A lakosság túlnyomó többsége szerint a MAL Zrt. a felelős

A magyar társadalom túlnyomó többsége számára nem kétséges, hogy a Veszprém megyei vörösiszap katasztrófáért a gyárat működtető Magyar Alumínium Zrt. a felelős – áll a Századvég kutatóintézet felmérésében. A megkérdezettek csupán 4 százalékuk vélekedett úgy, hogy természeti katasztrófáról van szó. Ugyancsak a vegyipari cég felelősségére utalhat közvetve az is, miszerint a válaszolók 76 százaléka szerint a bajba jutottak kártalanítása a cég feladata.

A Századvég október közepén mintegy 800 főt kérdezett a balesetről. A válaszadók 7 százaléka úgy látja, a katasztrófa érintettjeinek kártalanítása nem a vállalat, hanem az állam feladata, s csupán egy százalékuk nyilatkozott úgy, hogy adományokból kell enyhíteni a tragédia elszenvedőinek okozott károkat.

A kormány által eddig megtett lépések összhangban állnak az emberek elvárásaival, hiszen nincs olyan lépés, amellyel a társadalom legalább négyötöde nem értene egyet. Sőt, majd minden kérdezett egyet ért a kármentő alap megnyitásával (97 százalék egyetért), és szintén nagyon magas az érintett településeket védő új gát megépítésének támogatottsága (92 százalék).

Többségében egyetértenek azzal az intézkedéssel is, amely a vállalatot és a tulajdonosait vagyonzár alá helyezte (85 százalék). A kérdezettek döntő többsége azt is elfogadhatónak tartja, hogy a kormány állami felügyelet alá vonta a Magyar Aluminium Zrt-t a katasztrófa elhárítás és a kártalanítás idejére.

Összességében a magyar társadalom többsége úgy véli, hogy a kormány jól (50 százalék) vagy nagyon jól kezelte (36 százalék) a vörös iszapkatasztrófa következményeit. A kormány döntéseivel egyet nem értők aránya kevesebb, mint 10 százalék, ami azt jelenti, hogy ebben a súlyos helyzetben pártállástól lényegében független a kormányzati tevékenység pozitív megítélése.

A „legfontosabb” feladatnak (a megkérdezettek 99 százaléka szerint) a települések védelmét tekintik egy újabb esetleges gátszakadástól, ezt követi az érintettek kártalanítása, valamint a gyárban dolgozók munkahelyének védelme (98 százaléka), de majdnem ugyanilyen jelentőséget tulajdonítanak a felelősök megkeresésének is (97 százalék tartja inkább fontosnak).

Az adatok tehát egyértelműen arra utalnak, hogy a magyar társadalomban óriási szolidaritás nyilvánul meg a károsultak irányába, de ugyanakkor azt is érzékelik, hogy a gyár bezárása hosszú távon inkább rontja a károsultak helyzetét. A munkahelyek védelmét azonban nem feltétlenül a termelés mielőbbi újraindításától várják a kérdezettek. Ezt a feladatot ugyanis csak a megkérdezettek 80 százaléka látja inkább fontosnak.

iszap alumínium Századvég Mal Zrt. felmérés veszprém megye
Kapcsolódó cikkek