Közélet

EU-Szerbia: kapunyitás előtt?

Az EU fontos lépést tett abba az irányba, hogy megkezdjék a csatlakozási tárgyalásokat Szerbiával, ám az előrehaladás Belgrádon, főleg azon múlik, hogy képes lesz-e a teljes körű együttműködésre a hágai nemzetközi bírósággal a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic és Goran Hadzis felelősségre vonása ügyében.

Az elemzők így kommentálják az uniós külügyminiszterek hétfői luxembourgi tanácskozásán született döntést, amellyel felhatalmazták az Európai Bizottságot, készítsen véleményt arról, hogy Szerbia felkészült-e a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Megfigyelők szerint a külügyminiszterek ezzel igyekeztek "jutalmazni" azt, hogy "Belgrád érett magatartást tanúsított a Koszovóval párbeszédet kezdeményező ENSZ-közgyűlési határozat meghozatalakor".

Ugyanakkor abban is egyetértés mutatkozik a hírügynökségek körében, hogy a luxembourgi bejelentés egyáltalán nem jelenti a csatlakozási tárgyalások érdemi megkezdését és Szerbiának még számos szigorú feltételnek kell megfelelnie a csatlakozási folyamat beindításához.

csatlakozási tárgyalások Szerbia EU-bővítés
Kapcsolódó cikkek