Közélet

Már nem Angela Merkel a világ legbefolyásosabb asszonya

Az Egyesült Államok elnökének felesége a világ legbefolyásosabb asszonya a The Forbes magazin idei listáján. Michelle Obama azzal érdemelte ki a megtisztelő pozíciót, hogy - ahogy a Forbes fogalmaz - "a gyengébbik nem új generációjának példaképévé vált", letaszítva az eddig listavezető Angela Merkelt.

A második helyen a Kraft Foods élelmiszeripari vállalat élén álló, a Cadbury 18 milliárd dolláros felvásárlását vezénylő Irene Rosenfeld lett, a dobogó harmadik fokát az amerikai médiamogul Oprah Winfrey szerezve, maga után utasítva a tavaly élen álló Angela Merkel. A német kancellár négy évig vezette a világ legbefolyásosabb asszonyainak listáját.

A lista készítői idén a és a hatalom helyett a kreatív befolyást, a közvélemény alakítását, vállalkozókészséget vették figyelembe.

Michelle Obama egyébként 2009-ben csak a negyvenedik helyen szerepelt a Forbes-listán. Az egykor szintén Firs Lady-ként tevékenykedő Hillary Clinton is tekintélyes helyezést ért el tavalyhoz képest: a 2009-es 36-dik helyről idén az ötödikre került.

A hatodik helyen a PepsiCo vezérigazgatója Indra Nooyi áll, de a top tízbe olyan népszerű – elsősorban a könnyűzenei életből ismert, a listán eddig nem szereplő – személyiségek is bekerültek, mint Lady Gaga és Beyonce Knowles. Angelina Jolie színésznő a 21-ik, Madonna pedig a 29-ik helyet szerezte meg.

Oprah Winfrey Michelle Obama PepsiCo Forbes
Kapcsolódó cikkek