Közélet

Pokorni: ez szakmai vita, nem koalíciós feszültség

A télen le kell zajlania a felsőoktatás átalakításáról szóló vitának, hogy a törvény koncepcióját legkésőbb áprilisban be lehessen nyújtani - mondta az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ez nem koalíciós vita, hanem szakmai nézetkülönbség - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa az InfoRádió Aréna című műsorában azzal kapcsolatban, hogy korábban kritizálta a Hoffmann Rózsa, a KDNP-s oktatási államtitkár és munkatársai által kidolgozott oktatási törvény koncepcióját.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke szerint jobb lett volna, ha a készítők még a tervezet kidolgozása közben szakértői konzultációt kezdeményeznek, de az sem tragédia, hogy ez nem történt meg. Bizonyos értelemben jó is, ha a nyilvánosság is értesül arról, hol tart a folyamat - tette hozzá Pokorni Zoltán.

A fideszes politikus szerint a szakmai vitán még a télen át kellene esni, hogy legkésőbb áprilisban benyújthassák a koncepciót, a parlament pedig még a nyári szünet előtt elfogadhassa azt.

Pokorni Zoltán hangsúlyozta: legalább két évet kell hagyni a diákoknak a felkészülésre akkor, ha a felsőoktatási rendszerben változtatásra kerül sor. Ezért is fogadták el már az idén nyáron az érettségi követelmények emelését; eszerint 2013-tól a kormány mondja meg, mely szakokra való bejutáshoz kell központilag szervezett, emelt szintű érettségi vizsgát tenni.

Nem az a céljuk, hogy kevesebben tanuljanak a felsőoktatásban, hanem az, hogy a diákok felkészültebbek legyenek, és hogy igazságosabban lehessen elosztani az államilag finanszírozott képzési helyeket - magyarázta az oktatási bizottság elnöke.

A felsőoktatás megújítását nem lehet halogatni, az erről szóló vitákat most kell dűlőre vinni - jelentette ki Pokorni Zoltán.

Hoffman Rózsa oktatás KDNP Fidesz Pokorni Zoltán
Kapcsolódó cikkek