A Transparency International Magyarország az Eötvös Károly Közpolitikai Intézettel, a K-Monitor Közpénzfigyelő Irodával, a Magyar Helsinki Bizottsággal és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezettel közösen az Alkotmánybíróság jogkörét érintő alkotmánymódosítással kapcsolatban levélben fordult az Európa Tanács Főtitkárához és a Velencei Bizottság állásfoglalását kérte. A Főtitkár megköszönte a civil szervezeteknek, hogy felhívták a módosításra a figyelmét és tájékoztatást kért a Kormánytól az alkotmányozási folyamattal kapcsolatban.

A Főtitkár Martonyi Jánoshoz írt levelében arra bátorította a kormányt, hogy az új alkotmány megalkotásakor támaszkodjon a Velencei Bizottság szakértelmére. Az Európa Tanács Főtitkára szerint az új alkotmány lehetőséget teremt az Alkotmánybíróság hatáskörét csökkentő legutóbbi módosítás átgondolására is.   

A Jog a Demokráciáért Európai Bizottság - ismertebb nevén a megalakulásának helyszínéről elnevezett Velencei Bizottság - az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete. 1990-ben történt megalapítása óta a Bizottság vezető szerepet játszik a hagyományos európai alkotmányozási normáknak megfelelő alkotmányok elfogadásában.