Közélet

Kína: Ne féljenek, nem törünk világuralomra

Kína nem akarja az Egyesült Államokat "felváltani" a világ vezető gazdaságának pozíciójában.

Mindezt Dai Bingguo államtanácsos, az ország egyik vezető diplomatája írta egy esszében, amelyet a Reuters idéz. Szerinte Kína nem folyamodik fegyverkezési versenyhez, mert jobb, ha Kína erőforrásait a fejlesztésre költik, és gondoskodnak a polgárok megfelelő élelmiszer ellátásáról.

"Mítosz az az elképzelés, miszerint Kína fel akarja váltani az Egyesült Államokat hogy átvegye a világuralmat" – fejtegette, hozzátéve, hogy politikai téren megadják a tiszteletet a különböző fejlődési stratégiáknak. A tanácsos leszögezte: a továbbiakban a gazdasági fejlődésre koncentrálnak és nem a fegyverkezésre, ezért a világnak "nincs oka félni Kínától".

Dai emellett hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek tiszteletben kell tartania Kína jogait, ezek közé tartozik a területi egység, valamint a Tajvannal kötött fegyvereladási megállapodások. A tanácsos megfogalmazása szerint Kína "aktívan részt vesz" az Észak-korai és iráni atomprogramokban, az arab-izraeli konfliktusban, valamint a darfúri helyzet megoldásában.

Tajvan fegyvereladás államtanácsos fegyverkezés világuralom gazdaság
Kapcsolódó cikkek