Közélet

Kölcsönkértem! Furcsa védekezés a félmilliárdos adócsalásnál

Több mint félmilliárd forintot követel az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) egy magánszemélynél végzett vagyonosodási vizsgálat után. Az adózó eltitkolt jövedelme forrásaként többek között egy magánszemély adócsalásból származó jövedelmére hivatkozott - áll a hivatal közleményében.

Az APEH Közép-Magyarországi Regionális Főigazgatóságának munkatársai vagyonosodási vizsgálatot végeztek egy fémhulladék-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokban érdekelt magánszemélynél, aki több nagy értékű ingatlant és luxusautót vásárolt, cégeinek több százmilliós tagi kölcsönt nyújtott, ám bevallott jövedelme eltörpült kiadásai mellett.

Az adózó korábbi megtakarításaival és bevételeivel, továbbá két magánszemélytől szerzett félmilliárd forint összegű kölcsönnel próbálta igazolni kiadásait. Meghökkentő módon a kölcsön forrásaként a kölcsönt állítólagosan nyújtó magánszemélyek adócsalás során keletkezett jövedelmét jelölte meg, amelyről a bíróság korábban megállapította, hogy be nem fizetett adókból és járulékokból származott.

Az illető maga hívta fel a figyelmet arra, hogy a kölcsönt nyújtó egyik magánszemély ellen adócsalás miatt büntetőeljárás folyt, és jogerős letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Az érintett személy az eljárás során nem tudta bizonyítani a forrásként említett jogügyletek valóságtartalmát, ezért az APEH Közép-magyarországi Regionális Főigazgatósága 700 millió forint fedezethiányt állapított meg, amelynek alapján 532 millió forint megfizetésére kötelezték az illetőt.

fogás pénzügy járulék bütetőeljárás fémhulladék adóhiány adó APEH adócsalás
Kapcsolódó cikkek