Közélet

"Orbán engedjen vagy szenvedje el a megaláztatást!"

A The Washington Post szerkesztőségi cikkében erőteljesen kritizálja a magyar kormányt és leszögezi, ha az Orbán Viktor vezette kabinet nem hagy fel a szabadságjogok megnyirbálásával, mind Európának, mind az Egyesült Államoknak bojkottálnia kell a májusi EU-csúcsot.

Magyarország Putyinizációja című elemzésében a The Washington Post szerkesztősége leszögezi: elképzelhető, hogy egyesek sajnálják majd, hogy az EU elnökség forgó rendszerben változik, hiszen január elsejétől Magyarország veszi át a tisztséget.

Orbán kormánya támadás sorozatot indított a független intézmények, így az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, valamint a Magyar Nemzeti Bank ellen. A lap szerint ezzel párhuzamosan a most elfogadott médiatörvény Oroszországhoz teszi hasonlatossá Magyarországot. A hazai kereskedelmi média erőteljesen tiltakozott a korlátozás ellen, csakúgy, mint egyes európai politikusok. Ugyanakkor több ország kormánya hallgat az ügyben azért, hogy ne keltsen újabb feszültséget a nehézségekkel küzdő EU-ban.

A lap leszögezi: ez helytelen álláspont, Európa nem engedheti meg, hogy egyik tagja megsértse az alapvető szabadságjogokat. Májusban az EU csúcstalálkozót tart Budapesten, amelyen részt vesz Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A Post véleménye szerint Orbánnak csökkentenie kell a hatalom koncentrációt és módosítani a médiatörvényt vagy elviselnie a megaláztatást, hogy az EU és az Egyesült Államok is bojkottálja a találkozót.

 

bojkott Washington Post médiatörvény EU kritika
Kapcsolódó cikkek