Közélet

Putyin: Hodorkovszkij az orosz Madoff

Jelentősen csökkentek a börtönbüntetését töltő Mihail Hodorkovszkij üzletember esélyei a szabadulásra, miután Vlagyimir Putyin miniszterelnök tegnap közölte: a tolvajnak börtönben a helye.

Vlagyimir Putyin a tegnapi televíziós  kérdés-felelet műsorában kijelentette, hogy "egy tolvajnak börtönben a helye", és Oroszország korábbi leggazdagabb emberét a hosszú börtönbüntetésre ítélt Bernard Madoff amerikai csalóhoz hasonlította. Oroszország leghíresebb fogja már a hetedik, utolsó évét tölti börtönben.

Ám a Jukosz felszámolt olajcég volt vezérére további hat éves börtönbüntetés vár adócsalás és vesztegetés miatt. Az erre vonatkozó ítélet kimondását december 27-re halasztották, elemzők szerint azért, hogy kivárják, milyen nyilatkozatot tesz az ügyben Putyin.

Az AFP által idézett orosz lapok szerint Putyin sokkal keményebb hangot ütött meg Hodorovszkij ügyében, mint korábban Dmitrij Medvegyev elnök. A Novaja Gazeta megjegyezte: Putyin szerint Hodorovszkij bűnössége bizonyítást nyert, ezzel pedig hatástalanná vált Medvegyev jóval engedékenyebb hozzáállása. Igaz, Putyin már a Hodorkovszkij elleni eljárás megindításakor, 2003-ban is hasonlóan nyilatkozott az üzletember ügyében. A véleményének ismételt hangoztatása az ítélet előtt azonban egyértelművé tette, hogy Hodorkovszkij továbbra sem számíthat enyhébb elbánásra.

A Rosznyefty orosz állami olajtársaság az idén sorra nyerte a csődeljárásba kényszerített Jukosz állóeszközeire kiírt árveréseket, néhányszor pedig utólag vette meg azokat a győztestől. Nagy menetelése 2004 decemberében kezdődött. Akkor szerezte meg 9,4 milliárd dollárért a Jukosz legfontosabb, elsőként kényszerárverezett érdekeltségét, egyben egész Oroszország egyik meghatározó olajtermelőjét, a 15–21 milliárd dollár közötti piaci értékűre becsült Juganszknyeftyegazt.

Mára a Rosznyefty lett a legnagyobb orosz olajtermelő, kínálatát 2004 vége óta csaknem megötszörözve napi 2,2 millió hordóra növelte. Ugyancsak Jukosz-egységek vételével szerzett oroszországi elsőséget a finomításban, mintegy megnégyszerezve kapacitását. Immár az övé az egyik legnagyobb helyi benzinkúthálózat is.

börtön madoff Jukosz olajtársaság Putyin Hodorkovszkij
Kapcsolódó cikkek