Közélet

Az Amnesty International felszólítása a kormánynak

A magyar EU-elnökség csak az emberi jogok tiszteletben tartásával építhet egy erősebb Európát.

Az Amnesty International ma reggel átadta ajánlásainak jegyzékét az Tanács soros magyar elnökének, amelyben felszólítja a magyar kormányt, hogy elnöksége alatt javítsa az Unió emberi jogi jogvédő munkáját a nagyvilágban és az EU-n belül is.

„A magyar elnökségnek meg kell mutatnia, hogy vezető szerepet tud játszani az emberi jogok érvényesítése terén, mind az Európai Unión belül és az EU külpolitikájában egyaránt.” - mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója. „Mi is erősebb Európát szeretnénk, de ez az emberi jogokra épüljön - egy erősebb Európát az emberekért. Ez azt jelenti, hogy egy olyan környezetet kell teremteni, ahol minden ember szabadon kifejezheti magát, részt vehet a közéletben, és gyakorolhatja emberi jogait.”

„Az EU fellépése a nagyvilágban végbemenő emberi jogi jogsértésekkel szemben legyengült és beszűkült az utóbbi időben. A magyar elnökségnek meg kell fordítania ezt a trendet.” - mondta Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Intézetek Irodájának igazgatója. „Magyarország megfelelő helyzetben van ahhoz, hogy vezető szerepet vállalhasson az emberi jogok védelmében Közép- és Kelet-Európában. Itt kulcsfontosságú a romák jogainak védelme. Ezen a téren egy teljes irányváltásnak kell bekövetkeznie. Magyarországnak az élére kell állnia egy olyan stratégia kialakításának, amely határozottan fellép a diszkriminációval szemben, amellett, hogy elősegíti a kirekesztett csoportok társadalmi felzárkóztatását is.”

Az Amnesty International további fő ajánlásai közé tartozik az új EU-s antidiszkriminációs irányelv elfogadtatása, a vállalati elszámoltathatóság elvárasainak kiterjesztése az Uniós vállalatokra is, és a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem hatékonyabbá tétele.

Az ajánlások mellett az Amnesty International kiemel tíz esetet a világ minden tájáról, amelyek súlyos emberi jogi jogsértések áldozatául esett egyének és csoportok történetét mutatják be, és akiknek az érdekében különösképp kérjük a magyar elnökség beavatkozását.

Amnesty International Európai Unió Tanács felszólítás romák emberi jog
Kapcsolódó cikkek