Közélet

Bakos Piroska - A magyar elnökség arca

Két szóvivőt az EU-intézményekből „kölcsönöztek ki”

A derűs, csinos, kiegyensúlyozott hölgyet jól ismeri az ország – a képernyőről: mint a Magyar Televízió Híradójának szerkesztő-műsorvezetőjét. Bakos Piroska 2011 első fél évében új szerepben mutatkozik be, a magyar EU-elnökség hazai szóvivője és a kulturális kísérőrendezvények háziasszonya lesz.

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban végezte a középiskolát, majd 2000-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett bölcsészdiplomát. Számos külföldi tanulmányi és újságírói ösztöndíjat nyert, így került többek között a német közszolgálati televízió, a ZDF híradójának szerkesztőségébe, valamint a SAT1 közéleti magazinjához. Ezáltal megtapasztalhatta a szellemi gazdagodásnak azt a lehetőségét, amelyet más országok, kultúrák és hagyományok megismerése kínál egy fiatal értelmiséginek.

„Európa számomra elsősorban lehetőséget jelent” – mondja. Úgy véli, hogy Magyarország uniós csatlakozása nyomán az utazás, a külföldön folytatott tanulmányok már nem csak szerencsés keveseknek elérhető célok lehetnek. Ennél is fontosabb, hogy az EU-tagság minden tagállam, így Magyarország számára is komoly érdekérvényesítési lehetőséget kínál, ez közvetve minden polgára számára előnyös lehet.

„A kedvező lehetőségeket fel kell ismerni és okosan ki is kell használni. Komoly feladatokat ró ez a politikusokra éppúgy, mint minden egyes emberre. Felelősséggel tartozunk egymásnak és a következő generációnak azért, hogy jól éljünk a lehetőségeinkkel. Szóvivőként arra törekszem, hogy a magyar polgárok minél többet tudjanak meg a mindennapjaikat befolyásoló vitákról és döntésekről, ugyanakkor megértsék azt is, hogy a közösség tagjaként kötelezettségek, terhek is hárulnak ránk.” Azt vallja: a pontos és hiteles tájékoztatás révén szolgálhatja legjobban ezt az ügyet.

A jó háziasszony kedves és határozott, mindkét tulajdonságra szüksége van, hogy vendégei jól érezzék magukat. A magas szintű politikai eseményeket kísérő kulturális programok és a különféle lakossági rendezvények háziasszonyaként Bakos Piroska erre törekszik majd. Komolyan és optimistán tekint megbízatására, de bizakodó az ország és saját jövőjét illetően is. Ezt bizonyítja az is, hogy – fiatal házasként – a közeljövő feladatai között tartja számon a gyermekvállalást is.

Kölcsönvett szóvivők

Magyarország soros EU-elnökségének külföldi szóvivői feladatait Polner Gergely és Hajdú Márton látja el Brüsszelben. A jogász végzettségű Polner Gergely 2005 óta az Európai Parlament munkatársa, 2010 óta a londoni tájékoztatási irodájának közönségkapcsolati vezetője. A közgazdászdiplomával rendelkező Hajdú Márton az Európai Bizottság versenyképességi főigazgatóságán dolgozik. A magyar elnökség mindkettejüket „kikölcsönözte” a január és június közötti időszakra.


elnökség magyar uniós elnökség EU Brüsszel Európai Unió
Kapcsolódó cikkek