Közélet

Illés: "A magyar rangerek kutya keményen vágnának oda"

A fegyveres, katonai kiképzésen átesett, a rendőrséggel szorosan együttműködő természetvédelmi őrző szolgálat felállítása továbbra is célja Illés Zoltán környezetügyi államtitkárnak – derült ki a szakpolitikus Duna Televíziónak adott csütörtöki esti nyilatkozatából.

A Közbeszéd stúdiójában arról is beszélt a szakpolitikus, hogy a vízügyet is egyfajta "félkatonai szervezetté" alakítaná. Nálunk a munka úgy zajlik, hogy jelentkezés van, jelentéstétel van, amit én elfogadok, mint első számú vezető. Én is parancsot hajtok végre, miközben utasításokat adok ki – a kormányfő és a miniszterem parancsát teljesítem - mondta az államtitkár.

A kérdésre pontosabban válaszolva pedig azt mondta: félkatonai szervezet volt valaha a vízügy – amikor még nagyon hatékony volt, komolyan hierarchizált, és húsz-huszonöt ezer ember dolgozott benne, védve az árvizektől az országot. "Én egy ilyen félkatonai szervezetet szeretnék visszaállítani, ami természetesen nem erőszakszervezet" - szögezte le a politikus.

Emellett fegyveres kiképzésben részt vevő erdő őröket is alkalmazna a miniszter. "Én azt szeretném, hogy legyen a természetvédelem terén egy olyan szolgálat – idegen szóval rangerszolgálatnak hívom – amely fegyveres testületként, a rendőrséggel nagyon szorosan együttműködve természetvédelmi őrző feladatokat látna el az országban, a tagjai katonai kiképzést kapnának - pontosította elképzeléseit Illés Zoltán.

Egyrészt cél lenne az erődemonstráció, ami visszatartó hatással bírna szerinte. Másrészt pedig – tette hozzá - nagyon kutya keményen csapnának oda a rangerek, ha tetten érnének harminc-negyven fős, kamionokkal és komplett infrastruktúrával fél erdőket kiirtó fatolvaj bandákat.

Illés Zoltán államtitkár Ranger félkatonai szervezet vízügy környezetvédelmi
Kapcsolódó cikkek