Közélet

Megmozgatná Magyarországot az elnökség

Önkéntesség. Az Tanácsának soros elnökeként Magyarország támogatja a kulturális sokszínűség megőrzését. Ennek kulcsát az aktív polgárság, vagyis a civilszervezetek és az önkéntesség ösztönzésében látja – már csak azért is, mert a magyar elnökséggel egy időben indult az Önkéntesség Európai Éve is.

Az elnökség létrehozta a www.onkentesseg2011.hu oldalt, és anyagilag is, összesen mintegy 800 ezer euróval támogatja az aktív polgárokat. A magyar Külügyminisztérium például 130 millió forintot fordít a civilszervezetek számára kiírandó pályázatokra, és további 22 millió forintot különített el az áprilisra tervezett konferenciára. Ennek célja, hogy az önkéntes és civil munka előnyei az üzleti és a politikai szféra számára is láthatóvá váljanak. Az elnökségi költségvetésből további 70 millió forintot szánnak a június elején megrendezendő önkéntesség hetének programjaira. A bizottság összesen 180 ezer eurót költ pályázatokra, és 30 millió forintnak megfelelő eurót egyéb rendezvényekre.

Az önkéntesség európai éve jegyében az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete is új profillal bővül. Új székhelyén, a Millenáris Parkban helyet és infrastruktúrát kínál mindazon szervezeteknek, amelyek aktivitásukkal az európai közösséget kívánják támogatni.

elnökség magyar uniós elnökség EU Brüsszel Európai Unió
Kapcsolódó cikkek