Közélet

Új ország születhet az olaj miatt

A Grönland felett olvadozó jégtakaró és az emelkedő olajárak több olajcég érdeklődését is felkeltették a hatalmas sziget iránt. Lehet, hogy végül ez hozza el a függetlenséget a ma még Dániához tartozó Grönland számára.

- A legutóbbi olajlelőhely-leletek felerősítették a függetlenségi népszavazás iránti érdeklődést, minden nap közelebb kerülünk e célhoz - idézte a Bloomberg a grönlandi miniszterelnök, Kuupik Kleist nyilatkozatát.

Izland az utóbbi időkben "óriási érdeklődés" középpontjába került. Tavaly a Baffin Bay-i területre kiírt tenderre 12 cég 17 pályázattal érkezett és a sziget energiaügynökségének hírei szerint a 2012-2013-as engedélyszerzési körre is rengetegen jelezték részvételüket.

- Bár a gazdasági önfenntartás és a politikai függetlenség nem azonos fogalmak, mégis az első sokban segíti a második ügyét - mondta Kleist. Az Egyesült Államok geológiai felmérései szerint Grönland észak-keleti részei alatt 31,4 milliárd hordó olaj rejtőzhet, a sziget és Kanada közti tenger fenekén pedig további 17 milliárd. bár olajat már 30 éve is kerestek a szigeten - sikertelenül -, most visszatértek az olajcégek, mivel az olvadó jég miatt egyre könnyebbé válik a sarki területeken az olaj kitermelése.

A várakozások szerint 5-10 éven belül meg is indulhat az olajkitermelés a szigeten, megteremtve a grönlandi anyagi függetlenség alapjait. Jelenleg a dán költségvetés évente 10 700 dollárral támogatja Grönland minden egyes lakosát (ez több, mint Magyarország egy főre jutó GDP-jének a fele). A sziget legfőbb bevétele a rákhalászat, mely évente több, mint egymilliárd dolláros üzletet jelent.

támogatás függetlenség olaj Dánia olajkút Grönland
Kapcsolódó cikkek