Közélet

A terrorelhárítók szervezik a Líbiában rekedt magyarok kimentését

Megállás nélkül kelnek át a líbiai polgárháború elől menekülők az egyiptomi határon. A Líbiában rekedt magyarok kimentését a Terrorelhárítási Központ szervezi.

A Terrorelhárítási Központ vette át a Líbiában rekedt magyarok kimenekítését - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. Információik szerint körülbelül ötven-hatvan magyar állampolgár van még Líbiában. Közben az észak-afrikai ország fővárosában Moammer el-Kadhafi elnök felfegyverzi a hozzá hű civileket, így elhúzódhatnak a harcok - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Líbiában polgárháború dúl már majdnem két hete, a külföldiek tömegesen menekülnek. A Líbia és Egyiptom határán tartózkodó Marosi Antal, a Krónika Hírcentrum riportere elmondta, folyamatosan kelnek át a határon emelkedő két-háromszáz méter magas hegygerincen az erőszak elől menekülő emberek. Az Egyiptom felé haladó buszsor óriási hernyóként ereszkedik lefelé a kacskaringós szerpentinen.

Marosi Antal megjegyezte, van rá esély, hogy a határon tartózkodó újságírók bejussanak Líbia belsejébe, de a környék múltja elgondolkodtató: a határ líbiai oldalán már évszázadokkal ezelőtt is gyakran előfordult, hogy bűnözők az arra tévedt vándorokat úgy igazították útba, hogy azok eltévedjenek a Szaharában.

polgármháború Líbia Krónika Egyiptom
Kapcsolódó cikkek