Közélet

Észtország Hodorkovszkij-bélyeggel provokálja Putyint

Mihail Hodorkovszkijt ábrázoló bélyeget készítenek Észtországban. A Die Welt szerint a legtöbb megrendelést éppen Oroszországból kapják.

Az orosz igazságszolgáltatás Hodorkovszkijt, a Jukosz orosz olajkonszern volt vezetőjét tavaly december végén, 14 évi börtönbüntetésre ítélték, ám nem csendesült el minden Oroszország legismertebb foglya körül.

Berlinalén Cyrll Tauschi német rendező dokumentumfilmje fut az orosz nagyvállalkozóról. Most pedig az Észt Posta egy olyan bélyeget bocsájtott ki, amelyen Hodorovszkijnak és ugyancsak elítélt üzleti partnerének, Platon Lebegyevnek a képe látható – írja a Die Welt.

"Ezek az emberek rendíthetetlen akarattal, tisztességgel és lelkiismerettel rendelkeznek" – hangoztatta egy észt emberi jogi szervezet vezetője a szokatlan bélyeg készítése kapcsán. Sewerin Tarasow szerint Hodorkovszkij és Lebegyev is a diktatorikus orosz rendszer ellen harcoltak. És bár az orosz állam területén biztosan nem lehet majd megvásárolni a bélyeget, az Észt Posta szerint a legtöbb megrendelést mégis orosz rajongóktól kapják.

Oroszország Orosz Lebegyev Putyin Hodorkovszkij
Kapcsolódó cikkek