Közélet

A kormány visszakozik a tankötelezettség ügyében?

A kormány sem tandíjat, sem képzési hozzájárulást nem tervez bevezetni a felsőoktatásban - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön, az Országgyűlés oktatási bizottsága előtt, évi rendes meghallgatásán.

A tárcavezető a bizottság tagjainak kérdéseire válaszolva úgy fogalmazott, a minisztériumán belüli közhangulatnak megfelelően maga is azzal értene egyet, ha a tankötelezettség felső korhatárát legfeljebb 16 évre csökkentenék a Széll Kálmán Tervben szereplő 15 év helyett.

Pokorni Zoltán, a testület elnökének felvetésére reagálva hangsúlyozta: egyelőre csak lehetőségnek tartják az általános iskolai képzés kilenc osztályosra hosszabbítását, ez egyelőre még nem szerepel a készülő közoktatási törvény koncepciójában.

Mint arról beszámoltunk, hevesen tiltakoznak az oktatással foglalkozó kutatók és szakértők a tankötelezettség jelenlegi 18-ról 15 évre történő leszállítása ellen. A kormány szerint viszont ma számos diák hagyja ott az iskolapadot, s túl sok olyan tanuló ül ott, akinek a munkaerőpiacon lenne a helye. A lemorzsolódási statisztikákat azonban az illetékes minisztérium sem ismeri, s arra sem tudtak válaszolni, miként képzelik el azoknak a gyerekek pályáját, akik 15 éves koruk után elhagyják az iskolát. A szakképzési problémákat illetően is megoszlanak a vélemények. A kormány szeptemberig egyeztet a törvényjavaslatról.

tankötelezettség oktatási Pokorni bizottság Réthelyi korhatás
Kapcsolódó cikkek