Közélet

A magyaroknak nem tetszik a gyermekek után járó választójóg

Eddig több mint 900 ezren küldték vissza a Nemzeti Konzultációs Testületnek az alkotmányozással kapcsolatos kérdőívét - jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A kérdőívek visszaküldésének határideje holnap jár le.

Mintegy 900 ezren küldték vissza eddig a Nemzeti Konzultációs Testület új alkotmányról szóló 12 kérdésből álló kérdőívét - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlésben tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala jelenleg is az adatokat dolgozza fel és a munkát - mivel az állampolgárok holnap estig küldhetik vissza a kérdőíveket - a hét végéig fejezhetik be - közölte az Inforádió.

Az eddigi adatok alapján a válaszadók egyértelműen támogatták, hogy az új alkotmányban a jogok mellett a kötelezettségek is szerepeljenek, hozzanak létre államadóssági plafont és védjék a nemzeti vagyont, legyenek adómentesek a gyermeknevelés költségei és jelenjen meg az alaptörvényben a nemzeti összetartozás értéke. Továbbá a kérdőív kitöltői nem engednék, hogy átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégek vegyenek részt a közbeszerzési eljárásokon.

A gyermekek után járó szavazati jog azonban, ahogy a Fidesz frakciót, úgy a közvéleményt is megosztotta - emelte ki Lázár János. Mint mondta, ma a társadalom nagyobb része nem támogatja az elképzelést.

A kérdőívek feldolgozásának zárása után az eredményt Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti az Országgyűléssel, várhatóan a hét végén, vagy a jövő hét elején. A válaszok alapján a Fidesz frakció nyújt be módosító indítványokat a holnap kezdődő alkotmányozási vita során. A végszavazásra április 18-án kerülhet sor.

 

választójog kérdőívek Lázár János Fidesz alkotmány
Kapcsolódó cikkek