Közélet

Hivatalos: Halálra ítélték a fukusimai erőművet

A japán kabinet illetékese megerősítette, hogy ha stabilizálták a reaktort, megkezdik a fukusimai létesítmény végleges leállítását.

Jukio Edano, a japán kormány vezető szóvivője az AP tudósítása szerint megerősítette, hogy kivonják a forgalomból a földrengésben megsérült fukusimai atomerőművet. A japán kormány most először nyilatkozott a reaktor sorsáról. Edano megerősítette, hogy a létesítményt mindenképpen be kell zárni és semmilyen körülmények között nem indítható újra, mivel a hűtéséhez használt tengervíz tönkreteszi az alkatrészeket.

A mentőcsapatok azonban egyelőre a túlmelegedő blokkok lehűtésén fáradoznak. Az üzemeltető elutasított egy speciális módszert, melynek során radioaktív részecskéket is tartalmazó gázt keringtettek volna az üzemben.

A reaktor gazdája ugyanis attól tart, hogy ezzel tovább növekedhet a sugárfertőzés Fukusima körzetében. Mint arról beszámoltunk, már a teleptől 120 kilométeres távolságra található régióban is a megengedettnél magasabb radioaktivitást mértek a szabadföldön termett zöldségekben és a szennyezés Tokiói vízvezeték-hálózatában is érzékelhető.

A mérnökök ezért elutasították a radioaktív xenon és kripton, valamint jód keverékéből álló gázzal történő hűtés lehetőségét. A módszer bevetése azután merült fel, hogy a tegnapi, sikeresnek tűnő hűtési akciót követően váratlanul ismét növekedett a nyomás a fukusimai erőmű legveszélyesebbnek tekintett hármas blokkjában.

Eközben tovább nő az áldozatok és az otthontalanok száma Japánban: a jelenlegi adatok szerint 8 100-an vesztették életüket a földrengés és a cunami során, 12 ezer embert eltűntként tartanak nyilván és 452 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat.

fukusimai atomerőmű Fukusima áldozat atomerőmű sugárfertőzés
Kapcsolódó cikkek