Közélet

Hoffmann 16 éves korig hagyná a tankötelezettséget

Hoffmann Rózsa szerint a tankötelezettséget tizenhat éves korig kellene fenntartani. Egyebek mellett erről is beszélt oktatási államtitkár egy budapesti konferencián.

A a PISA 2009 címmel tartott budapesti konferencián Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár azt mondta: a diákok családi háttere továbbra is meghatározza az eredményeiket és kilátásaikat. A politikus kiemelte: kimutatások szerint az általános iskola utolsó évében, nemzetközi összehasonlításban is jól szerepelnek a magyar diákok. A PISA felmérés viszont azt mutatja, hogy tizenöt évesen már csak a középmezőny végén találhatók a magyar fiatalok - közölte az Inforádió.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy szeretnék, ha három éves kortól lenne kötelező az óvoda, így az iskolarendszer már akkortól hathat a gyerekekre. Ehhez azonban hiányzik harminc-negyvenezer óvodai férőhely.

Hoffmann Rózsa kiemelte: az alsó tagozat működtetését támogatják majd a kisebb településeken is, a felső tagozatokat viszont, ha csak kisebb csoportokban működnek, várhatóan összevonják.

A politikus elmondta, a várható tankötelezettségi korhatár tizenhat év lesz, mert az államnak kötelessége a gyereke védelme, ezért fontos, hogy legalább eddig az életkorig garantálják az oktatást. Olyan szabályozásra van szükség, amely pontosan meghatározza, hogy a diákoknak milyen követelményrendszert kell teljesíteni - tette hozzá.

tankötelezettség oktatás orbán-kormány pisa II Fidesz közoktatás Hoffmann Rózsa
Kapcsolódó cikkek