Közélet

Több mint 200 millióért vett ingatlanokat a Fidesz

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség 2008-2009. évi gazdálkodását vizsgálva az Állami Számvevőszék (ÁSZ) leszögezte: a párt betartotta az előírt forrásszerzési és gazdálkodási tilalmakat.

A Párt a hivatalosan közzétett éves beszámolói alapján 2008-ban 1 677 736 ezer forint 2009-ben 2 788 464 ezer forint bevételről adott számot, amelynek 50, illetve 30 százaléka állami költségvetési támogatásból származott. A kiadásait 2008-ban 1 789 556 ezer forint, 2009-ben 2 721 959 ezer forint főösszeggel közölte.

A párt a gazdálkodásáról szóló beszámolóit a párttörvényben előírt határidőn belül a Hivatalos Értesítőben és az internetes honlapján közzétette. A beszámolók megbízható és valós képet mutattak a párt gazdálkodásáról – olvasható az ÁSZ jelentésében.

A párt bevételszerző, gazdálkodó tevékenysége során betartotta a párttörvényben előírt forrásszerzési és gazdálkodási tilalmakat. Bevételei szabályozott tagdíjfizetésből, költségvetési támogatásból, egyéb hozzájárulásokból és adományokból, valamint egyéb bevételekből (emlékbélyegek értékesítéséből, tulajdonában nem álló ingatlan bérbeadásából, kölcsönök igénybevételéből, hitelfelvételből, tárgyi eszközök értékesítéséből, kártérítésekből és kamatbevételekből) teljesültek.

A párt 2009-ben az állami vagyonról szóló törvény alapján huszonkét ingatlant vásárolt 200 827 ezer forint értékben. A vásárláshoz a törvény által biztosított, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által folyósított hitelt vették igénybe, amelynek fedezeteként a jelzálogjogot a földhivatali nyilvántartásba bejegyeztették.

Az ellenőrzés tapasztalatainak hasznosítása mellett az ÁSZ javasolja a Kormánynak, terjessze elő a pártfinanszírozás átláthatóságának, a pártok elszámoltathatóságának fokozott érvényesítése érdekében a párttörvény módosítását, figyelemmel a pártok számviteli, nyilvántartási és beszámolási rendszerét érintő ellentmondások feloldására, amelyek a párttörvény és a számviteli törvény között továbbra is fennállnak.

 

ÁSZ párttörvény Fidesz jelentés beszámoló Állami Számvevőszék
Kapcsolódó cikkek